Milanović objavio dokaz da je procedura o dolasku Dodika na Hvar ispoštovana

Iz mejla se vidi da je kabinet predsednika Hrvatske dostavio MUP-u i dopis primljen iz kabineta Milorada Dodika sa svim potrebnim podacima

Povodom niza prozivki i optužbi da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović hteo da sakrije od javnosti nedavni susret sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na Hvaru iz njegovog kabineta je objavljen dokument koji dokazuje da je procedura ispoštovana.

"Kako bi otklonili svaku sumnju da je kabinet predsednika Republike uredno i pravovremeno obavestio MUP Hrvatske o dolasku predsednika RS Milorada Dodika u Hrvatsku, objavljujemo i dokaz: mejl koji je Protokol uputio Upravi za granicu MUP-a 24. jula, dan pre planirane radne posete gospodina Dodika", piše u saopštenju kabineta predsednika Milanovića.

U saopštenju se navodi da se iz mejla vidi da je kabinet predsednika Hrvatske dostavio MUP-u i dopis primljen iz kabineta Milorada Dodika sa svim potrebnim podacima.

"Isto tako, kancelarija hrvatskog predsednika je od MUP-a zatražila da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio", saopšteno je iz kabineta hrvatskog šefa države.

Kako kažu, ujedno je skrenuta pažnja hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na mejl.

"Znajući da je on sklon praviti se neinformisan i da je navikao samovoljno da odlučuje šta jeste a što nije tema, zavisno od svog i HDZ-ovog interesa, zapravo manipulisati", poručuju iz kabineta.

U saopštenju se, takođe, ističe da je procedura za Dodikov let helikopterom do Hvara isključivo bila u nadležnosti Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe.

"Što se tiče leta gospodina Dodika helikopterom do Hvara, odnosno procedure dogovaranja i odobravanja leta, ta je procedura prema zakonu isključivo u nadležnosti Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe. Kabinet predsednika ni na koji način nije bio, niti je mogao biti uključen u odobravanje i organizaciju leta", ističe se u saopštenju Milanovićevog kabineta.

Najnovija polemika i optužbe između Pantovčaka i Banskih dvora dolaze nakon što je Milanović prošle sedmice koristeći se ustavnim ovlašćenjima, i na zahtev opozicije, zakazao trodnevno vanredno zasedanje parlamenta o dve ključne teme "gasnoj aferi" i protestu zaposlenih u pravosuđu koji je trajao osam sedmica i okončan je juče.

Nakon optužbi premijera Plenkovića, njegovog ministra odbrane Maria Banožića i HDZ-a, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ovim povodom.

On je novinarima u Opatiji rekao isto što i Plenković, da se posete stranih državnika moraju najaviti, a da on takvu informaciju nije imao.

"Pitanje dolazi li vojni ili civilni helikopter nije pitanje za MUP", kazao je Božinović, a na insistiranje da li je Milanović u nečem pogrešio, Božinović kaže da bi bilo normalno da se javnost obavesti o takvim posetama.

Božinović je rekao da je "neugodno iznenađen saopštenjem Kabineta Milanovića, kojim je uvredio i ponizio policiju, jer je kazao da je pod kontrolom HDZ-a, što, kako tvrdi, nije tačno".

Iako, kako kaže, Dodik nije štićena ličnost, Božinović ipak smatra da je Kabinet Milanovića trebalo da najavi ovu posetu Ministarstvu spoljnih poslova ili da uputi saopštenje medijima.

"Milorad Dodik nije osoba koja bi imala status štićene osobe u Hrvatskoj. Dok je bio član Predsedništva, bio je, sad to nije", kaže Božinović i objašnjava da poseta na nekom višem nivou ne bi prošla bez svih potrebnih notifikacija.

Dodao je da nije neuobičajeno da strani policijski helikopteri ulaze u Hrvatsku, da su i drugi zvaničnici putovali tako.

"To je sve posao najave, kontrole",  rekao je šef hrvatskog MUP-a.