Srbija i Balkan

Alternativa za Nemačku pozvala na poštovanje Rusije: Recimo "ne" ekonomskom ratu i sankcijama

Predsednik stranke Tino Krupala rekao da Zapad ne poštuje ruske bezbednosne interese i pretvara se da je rat počeo kao grom iz vedra neba 2022.
Alternativa za Nemačku pozvala na poštovanje Rusije: Recimo "ne" ekonomskom ratu i sankcijamaGetty © Jens Schlueter / Stringer

Krajnje desna partija u Nemačkoj Alternativa za Nemačku (AfD) održava kongres od 28. do 30. jula i potom od 4. do 6. avgusta u istočnonemačkom Magdeburgu.

Nakon godina unutarstranačkih previranja stranka želi da se usredsredi na put prema političkom vrhu Nemačke, piše "Dojče vele".

Predsednik AfD Tino Krupala pozvao je svoju stranku da bude jedinstvena.

Imajući u vidu politiku Nemačke i EU prema Rusiji, Krupala je rekao: "Želimo da sačuvamo mostove, da gradimo mostove, za to se borimo".

"Mladi Ukrajinci ginu u nemačkim tenkovima u borbi protiv Rusije. Ovo je tragedija. Zahtevam poštovanje Ukrajine, ali i poštovanje Rusije", rekao je on.

Bliže Rusiji

Krupala je više puta istakao da veza sa "Zapadom" nije bez alternative i da AfD želi da vodi kampanju da Rusija bude više uključena.

Spoljna politika liberalnih vrednosti, kako je rekao, uvukla je Nemačku u sukob u Ukrajini, a vlada je umesto neutralnog posredovanja radije zauzela stav Zapada i "učila druge zemlje kako da žive", namećući im sopstvene vrednosti.

"Ne poštuju ruske bezbednosne interese i pretvaraju se da je rat počeo kao grom iz vedra neba 2022. Iako su bivša kancelarka Angela Merkel i bivši francuske predsednik Fransoa Oland priznali da su sporazumi iz Minska 2015. imali pre svega jedan cilj – kupovina vremena da se naoruža Ukrajina", naglasio je on, prenose "RIA Novosti".

Krupala je poručio da politika jedne zemlje treba da prati interese građana.

"Mi kažemo- ne ekonomskom ratu i sankcijama. I kažemo- da slobodnoj i mirnoj trgovini sa celim svetom. Zahtevamo da druge zemlje poštuju naš način života. I obrnuto, neka druge zemlje žive kako žele", dodao je on.

"Želimo da radimo programski posao", rekao je Krupala na otvaranju kongresa stranke AfD u Magdeburgu.

Kako je istakao, stranka je u proteklih nekoliko meseci pokazala jedinstvo i slogu. "Tako treba da nastavi, to pokazuje kako želimo da oblikujemo budućnost", istakao je on.

image