Srbija i Balkan

Dačić sa Bocan-Harčenkom: Rusija spremna za nastavak rusko-srpske saradnje

Ruski ambasador čestitao je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću stupanje na dužnost i uručio mu čestitku ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova
Dačić sa Bocan-Harčenkom: Rusija spremna za nastavak rusko-srpske saradnje© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom sa kojim je razgovarao o unapređenjeu bilateralnih odnosa i aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Dvojica sagovornika su razmotrili i situaciju u regionu, a šef srpske diplomatije je još jednom istakao privrženost Srbije politici mira i saradnje, kako bi na Zapadnom Balkanu bila održana stabilnost", navodi se u saopštenju i dodaje da je Dačić naglasio da će Beograd ostati posvećen dijalogu kao jedinom načinu za traženje kompromisnog rešenja.

Ruski ambasador čestitao je prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova stupanje na dužnost i iskoristio priliku da uruči čestitku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u kojoj piše da je Ruska Federacija "spremna za nastavak efikasne rusko-srpske saradnje, između ostalog, u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i pravednog rešavanja kosovskog pitanja".

"U aktuelno, teško, doba diplomatija dobija poseban značaj. Ubeđen sam da će pod tvojim stručnim rukovodstvom srpski spoljnopolitički resor savladati sve izazove i složene zadatke vezane za odbranu zakonitih prava i nacionalnih interesa svoje otadžbine na osnovu principa međunarodnog prava", napisao je Lavrov i dodao da računa na skori sastanak sa Dačićem u Moskvi.

Poršle nedelje se sa ruskim ambasadorom sastao predsednik Aleksandar Vučić, a prema saznanjima "Nove", on je na sastanku poručio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusije, kao i da ostaju na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost s početka godine, te da nikome nije obećano da će nova Vlada Srbije, po formiranju, uvesti sankcije Moskvi.

image