Srbija i Balkan

Priština zabranjuje rad najveće televizije: Opštine na KiM predstavljali kao deo Srbije

Razlog za oduzimanje dozvole za rad je u tom što se u dokumentima kompanije "opštine na Kosovu predstavljaju kao da su gradovi u Srbiji", prenose lokalni mediji
Priština zabranjuje rad najveće televizije: Opštine na KiM predstavljali kao deo SrbijeGetty © Carsten Koall

Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine tzv. Kosova saopštilo je danas da je odbilo žalbu TV "Kljan Kosova" na suspenziju dozvole za rad, uz obrazloženje da je odluka o ukidanju licence doneta u skladu sa zakonom.

Razlog za oduzimanje dozvole za rad je u tom što se u dokumentima kompanije "opštine na Kosovu predstavljaju kao da su gradovi u Srbiji", prenosi "Reporteri".

"Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine obavestilo je javnost da je Komisija za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća danas odlučila da odbije žalbu Trgovinskog preduzeća 'Klan Kosova'. Rešenjem Komisije ovaj predmet je zatvoren u okviru Ministarstva, a podnosilac žalbe ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu", saopštili su iz Ministarstva.

U obrazloženju Agencije za registraciju poslovanja Kosova (ARPK) se kao razlog za oduzimanje dozvole za rad navodi da se "u dokumentima kompanije, 'KGO Media Invest DOOEL', kao vlasnika Kljana Kosova, opštine na Kosovu predstavljaju kao da su u gradovi u Srbiji", čime je, kažu, prekršen Ustav.

Dodaje se i da činjenica da je kompanija preduzela korake da to ispravi dokazuju kršenje zakona.

U odluci Komisije se navodi da se u zvaničnim dokumentima vlasnika televizije "KGO Media Invest DOOEL" državljanstvo identifikuje kao "kosovsko", dok se kao matična država kompanije i dalje vodi - Srbija, čime se, ocenjuju, "Kosovo ponovo predstavlja kao deo Srbije".

Komisija je postavila pitanje šta je pravi razlog zbog kojeg TV "Kljan Kosova" insistira na predstavljanju Kosova kao dela Srbije.

Ministarstvo je zbog toga podnelo prijavu protiv firme i njenih vlasnika.

image