Srbija i Balkan

Bećirović i Komšić zahtevali hitan sastanak sa ambasadorom; Dodik: Pozvao sam ga i meni se odazvao

Sarajevskim političarima zasmetao je sastanak novoimenovanog ambasadora BiH u Srbiji sa šefom BIA-e Srbije
Bećirović i Komšić zahtevali hitan sastanak sa ambasadorom; Dodik: Pozvao sam ga i meni se odazvao© TANJUG/ SRNA/ SNEŽANA TASIĆ

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara da hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo povodom izjava koje je dao na sastanku sa direktorom Bezbednosno-informativne agencija Srbije Aleksandrom Vulinom, saopšteno je iz Predsedništva. 

Oni su naveli da je potrebno da ministarstvo sačini informaciju koju će resorni ministar Elmedin Konaković dostaviti Predsedništvu BiH.

Vranješ je razgovarao sa Vulinom ove nedelje i zahvalio mu na podršci studentkinjama koje su, samo zato što su iskazale stav suprotan stavovima bošnjačke političke elite, izgubile pravo na obrazovanje u Sarajevu i gotovo linčovane u gradu u koji su došle da studiraju.

"Zahvalan sam direktoru Vulinu na tome što je Valentini Vujičić i Slađani Todić obezbedio stipendije i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji za nacionalnu bezbednost i time pokazao da Srbija stoji iza svih Srba gde god oni živeli i kakve god nepravde trpeli", poručio je Vranješ.

Sarajevskim političarima ovo je zasmetalo, ali je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ambasador ima pravo da se sastane sa rukovodiocima i predstavnicima svake institucije u zemlji prijema.

Vranješ je izjavio da je, povodom informacije u medijima da su bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH tražili od ministra Elmedina Konakovića da ga pozove na hitne konsultacije, razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i da je dobio podršku za svoj rad.

"Cvijanović me je informisala da Predsedništvo nije raspravljalo na tu temu na sednici, te da ne postoji saglasnost Predsedništva da me Ministarstvo inostranih poslova pozove na konsultacije", naglasio je Vranješ.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je fotografiju sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješem, uz poruku da ga je pozvao na konsultacije i da se njemu (za razliku od sarajevskih političara) odazvao.

"Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao", napisao je Dodik na Tviteru.

image