Brnabić: U pripremi naš non-pejper kao odgovor na francusko-nemački predlog

Kurti ne želi da implementira postignute sporazume, a to dovodi u pitanje kredibilitet EU, izjavila premijerka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije optimistična posle današnjih razgovora na samitu u Berlinu, iako su potpisana tri sporazuma o mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana, zato što, kako je rekla, EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi Beograda i Prištine na koji je i EU stavila svoj potpis i još nas teraju da poštujemo i sklapamo neke nove sporazume, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da je u Berlinu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o preregistraciji tablica na KiM i istakla da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neutralne KS tablice.

Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutralne tablice, ali tvrde da ne mogu ništa da urade, dodala je premijerka. "Meni je to poražavajuće", navela je Brnabićeva.

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu Zapadnog Balkana, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da ne može da pronađe snagu da bude optimistična kada je prošlo skoro 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština još nije formirana.

"Još uvek ZSO ne postoji. Kurti je govorio da neće da implementira Briselski sporazum, a sa druge strane nas pritiskaju da idemo na druge ili finalne sporazume, kako god ih nazivali. Kako ćete onda, to sam pitala, kada 10 godina nije implementiran prvi sporazum... Tu se radi i o kredibilitetu EU, jer je tu, pored potpisa Beograda i Prištine, i potpis EU", naglasila je Brnabićeva.

Zapitala je kako da poštujemo druge sporazume, kada EU ne može da garantuje implementaciju starijih sporazuma.

Podsetila je da je Kurti od početka sukoba u Ukrajini govorio kako će Srbija da iskoristi tu situaciju, ali da se pokazalo sve suprotno, pošto upravo Priština čini sve da destabilizuje region, kao i da je ukinula osnovna ljudska prava Srbima na severu KiM.

Brnabićeva je napomenula da, sa druge strane, moramo da budemo konstruktivni.

"Svakako su svi ovde razumeli, počev od Šolca do drugih, da je Srbija ovde bila konstruktivna i da smo u pregovorima o ova tri sporazuma pokazali fleksibilnost i želimo da damo sve od sebe da ovo bude drugačiji region", naglasila je premijerka.

Premijerka je novinarima rekla da nije imala komunikaciju za Aljbinom Kurtijem, da sa Olafom Šolcom i Miroslavom Lajčakom nije razgovarala o francusko-nemačkom predlogu za KiM, i poručila da će Srbija, kako je rekla, dati svoj odgovor i uručiti non-pejper.

"Nije bilo komunikacije sa Kurtijem. Sa Šolcom sam razgovarala o mnogim stvarima, nismo o predlogu. Mislim da on nije hteo danas na tom nivou da se bavi tim predlogom. Ali, svakako ćemo mi završiti sa našim odgovorom i uručiti non-pejper. Razgovarala sam malo sa Lajčakom i oko toga nemam šta da kažem, to nije bila tema, osim da treba da se nađe rešenje i da je rešenje dobro za stabilnost regiona, da se ne bi kriza iz Ukrajine, rat i nestabilnost, prelivali na Balkan", navela je premijerka.

Kaže da je na marginama samita razgovarala i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije.

Sumirajući razgovore sa Šolcom i Lajčakom kazala je da je vodila razgovor na temu preregistracije, oduzimanju osnovnih prava Srbima na KiM i prava na glas, kao i načinu kako je to tretirano u izveštaju o napretku.

"To je to, sve u svemu divan dan", dodala je ironično premijerka Srbija.