Srbija i Balkan

Predsednik Ugande u poseti Srbiji, svečani doček pa sastanak sa Vučićem

Prva zvanična poseta predsednika Ugande Srbiji nakon više decenija
Predsednik Ugande u poseti Srbiji, svečani doček pa sastanak sa Vučićem© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednik Ugande dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj garde Republike Srbije.

Vučić je u objavi na Instagramu naglasio da mu je "čast da dočeka još jednog prijatelja Srbije".

"Naši bilateralni odnosi zasnovani su na principima međusobnog uvažavanja i razumevanja, solidarnosti i tradicionalnog prijateljstva. Razgovaramo o razvoju saradnje, ekonomskom povezivanju i projektima na kojima bismo mogli zajedno da radimo, jer Srbija nastavlja da obnavlja i učvršćuje svoja stara partnerstva, dok sa iskrenim prijateljima gradi nove mostove za budućnost", napisao je Vučić na Instagramu.

Nakon dočeka, održan je tet-a-tet sastanak Vučića i Musevenija, kao i plenarni razgovori delegacija Srbije i Ugande.

Od 12 časova počinje srpsko-ugandski poslovni susret.

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande Vučić i Kaguta Museveni, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

Ovo je prva zvanična poseta predsednika Ugande Srbiji nakon više decenija.

Prethodno je, najavljujući zvaničnu posetu Srbiji na najvišem državnom nivou, predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, u video obraćanju pozvao narod i privrednike iz Srbije da posete ovu bratsku afričku zemlju i investiraju u nju u saradnji sa domaćim privrednicima.

Predsednik Museveni se u video obraćanju zahvalio predsedniku Srbije, što mu je, prilikom nedavne posete Ugandi ministar trgovine Tomislav Momirović, uputio posebnu poruku pozivajući ga da dođe u Srbiju.

Ministar Momirović je boravio u zvaničnoj poseti Africi u aprilu i tada je razgovarao sa Musevenijem o mogućoj trgovinskoj saradnji dve zemlje.

Srbiju sutra očekuje i svečano otvaranje jedinstvenog restorana i marketa Uganda konekt, u Beogradu na vodi.

image