Srbija i Balkan

Vučić sa predsednikom Ugande: Jačanje saradnje u poljoprivrednoj i drugim sferama

Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine. Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi, rekao je predsednik Srbije
Vučić sa predsednikom Ugande: Jačanje saradnje u poljoprivrednoj i drugim sferama© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio predsedniku Joveriju Kagutu Museveniju na poseti, kao i za to što se Uganda pridržava međunarodnopravnih normi i podržava teritorijalni integritet Srbije, što Srbija isto čini kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje. 

"Otvorili smo pitanje konkretne saradnje, i pre kraja avgusta, delegacija srpskih eksperata predvođenja najmanje jednim ministrom posetiće Ugandu zarad razgovora o daljoj saradnji u poljoprivrednoj sferi, ali i svim drugim sferama - u sferi odbrane, gde smo već imali saradnju i koju mislimo da možemo da povećamo", rekao je Vučić.

On je istakao da je mnogo toga mogao da nauči od predsednika Musevenija, pogotovo o trenutnoj situaciji u Africi. Napomenuo je da Afrika brzo napreduje i da će već za trideset godina će preći dve i po milijarde stanovnika, i time postati jedno od najvećih svetskih tržišta, a da će Uganda do 2050. godine imati više od 100 miliona stanovnika. 

Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore, rekao je Vučić.

"Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine. Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi", istakao je predsednik.

Mi smo imali veliko širenje i veliko povećanje rada i uspeha broja linija za "Er Srbiju", ali u narednom periodu ćemo morati da se dodatno fokusiramo na dodatne tačke u Africi, dodao je Vučić, ističući u tom pogledu geografski značaj Kampale.

Museveni: Istorijski dobri odnosi Srbije i Ugande, tu sam da ih ojačamo

Predsednik Ugande Joveri Kagutu Museveni izjavio je danas da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.

Musevini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podsetio na "odlične odnose" koje su dve zemlje imale za vreme Tita, ali je rekao da su zbog unutrašnjih problema "malo izgubili vezu".

"Ali drago mi je da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", poručio je on.

Podsetio je na uspešnu saradnju jugoslovenskih preduzeća sa njegovom zemljom, a posebno na kongresni centar i hotel na čijoj je izgradnji "Energoprojekt" radio u Ugandi.

Potpisani memorandumi o razumevanju u oblastima turizma i poljoprivrede

Predstavnici Vlada Srbije i Ugande danas su, posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ugande Joveri Kagute Musevenija i razgovora delegacija dvaju zemalja, potpisali dva dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigirnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

Potpisali su ga ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore.

Drugi dokument, Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande, potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i njegova koleginica iz Ugande Harijeta Nabazi.

U 12.00 je planirano održavanje Srpsko-ugandskog poslovnog susreta.

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

image