Srbija i Balkan

Nevreme stiglo u Srbiju: Subotica pod vodom (VIDEO)

Narandžasti meteo-alarm danas je na snazi u Hrvatskoj, ali i kod nas u Srbiji. Kišnica je u pojedinim ulicama Subotice blokirala saobraćaj, dok je u drugim delovima grada saobraćaj otežan
Nevreme stiglo u Srbiju: Subotica pod vodom (VIDEO)© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Nevreme je već zahvatilo pojedine delove Srbije, a u Subotici je jaka kiša, uz povremenu grmljavinu, sevanje i jak vetar, dovela do toga da grad doslovno "pliva" na vodi.

Na momente se stvarala "kišna zavesa", praćena udarima jačeg vetra, dok se intenzitet nevremena i padavina smenjivao na svakih petnaestak minuta.

Kišnica je u pojedinim ulicama Subotice blokirala saobraćaj, dok je u drugim delovima grada saobraćaj otežan, jer je voda ponegde preko točkova automobila, a automobilske tablice ostaju u velikim barama. Srećom, nevreme nije pratio grad, a moglo bi se zaključiti i da kratkotrajni olujni vetar nije naneo materijalnu štetu.Ovo nevreme su meteorolozi najavili još pre nekoliko dana i upozorili su da će prvo zahvatiti Bačku, podseća Tanjug.

RHMZ je od jutros izdao više najava i upozorenja na promenu vremena i olujno nevreme sa obilnima padavinama.

Kruševačka sela bez struje

Usled grmljavine i jakih električnih pražnjenja, bez struje su sva kruševačka sela na levoj Zapadne Morave, kao i žitelji Dedine i Makršana, piše RTS.

U Elektrodistribuciji Kruševac kažu da će intervenisati na dalekovodima odmah po smirivanju grmljavine i da se uskoro očekuje normalizacija snabdevanja.

Jaka kiša praćena grmljavinom zahvatila je posle 17 sati deo Kragujevca i Šumadije.

U Aranđelovcu je ispala jedna trafo-stanica. Na terenu su ekipe EPS- a.

Kako je za RTS rekao načelnik Uprave za vanredne situacije, Zoran Kočović, za sada nema prijava štete.

Nevreme stiglo iz Hrvatske

Nevreme praćeno olujnim vetrom prethodno je danas zahvatilo Hrvatsku. Hidrometeorološki zavod Hrvatske saopštio je jutros u osam sati da je u protekla 24 sata u Rijeci palo 39 litara kiše po metru kvadratnom.

Olujni vetar u tom gradu oborio je nekoliko stabala, zapalio krov usled udara groma, i stvorio probleme u saobraćaju, prenose hrvatski mediji.

Oni su preneli i saopštenje Direkcije civilne zaštite o pozivima uplašenih građana koji dojavljuju različite štete koju je napravila oluja.

U Zagrebu i okolini jutros je padala kiša praćena grmljavinom, izveštava portal "Indeks".

Zatražena je i jedna intervencija vatrogasaca u Malinskoj na Krku zbog prodora vode u jedan objekt.

Zbog obilnih padavina od jutros su poplavljene i ulice u Opatiji i Crkvenici.

Grmljavinsko nevreme premešta se sa zapada prema istoku, izvestili su meteorolozi, a narandžasti meteo-alarm danas je na snazi u Hrvatskoj, ali i kod nas u Srbiji.

RHMZ je za danas izdao upozorenje na pljuskove i grmljavinu koji se očekuju  sredinom dana na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima zemlje, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom, saopštio je RHMZ.

"Veća količina padavina od 20 do 40 mm, lokalno i više, prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbije, a zatim i u regionu Šumadije, Pomoravlja i oblasti oko Zapadne Morave, sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok", naveo jer RHMZ.

Za narednih sat vremena dato je najnovije upozorenje za područje severne, srednje Bačke i severnog Banata, kao i u Srema i Podrinja, gde se očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom i jakim vetrom u zoni pljuska.

Lokalno je moguća i pojava sugradice i grada. 

image