Srbija i Balkan

Vređanje i poništavanje srpskih žrtava: Linta pozvao na preimenovanje Hrvatskog doma u Glini

U hrvatskom narodu ne postoji volja da se odustane od sramne odluke da se Hrvatski dom nalazi na temeljima porušene srpske pravoslavne crkve i na mestu strašnog zločina
Vređanje i poništavanje srpskih žrtava: Linta pozvao na preimenovanje Hrvatskog doma u Glini© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta od Vlade Srbije zatražio je da pokrene zvaničnu inicijativu prema Vladi Hrvatske da Hrvatski dom u Glini bude preimenovan u Spomen-muzej srpskih žrtava genocida Banije i Korduna.

"Kada bi slučajni prolaznik ugledao Hrvatski dom, ne bi ništa govorilo da se tu pre 82 godine desio jedan od najstrašnijih zločina ustaškog režima za vreme Drugog svetskog rata", rekao je on.

Dodao je da se u tom objektu održavaju i promocije knjiga revizionista, koji negiraju zločin genocida i umanjuju tragičan događaj. 

"Na taj način se najdublje vređaju i ponižavaju srpske žrtve, njihovi potomci i čitav narod", ističe Linta.  

Prema njegovim rečima, tragična je činjenica da u hrvatskom narodu ne postoji volja da se odustane od sramne odluke da se Hrvatski dom nalazi na temeljima porušene srpske pravoslavne crkve i na mestu strašnog zločina nad Srbima. 

"Glina – dva masovna zločina i negiranja"

Linta ukazuje i da su gradske vlasti 2014. godine zabranile da na tom mestu bude organizovana komemoracija srpskim žrtvama i dodaje da je Glina na prostoru bivše Jugoslavije jedinstven slučaj negiranja zločina i istrebljenja jednog naroda. 

"Ne postoje nigde dve anticivilizacijske odluke kakve su donele vlasti u Glini. Jedna o preimenovanju Spomen doma u Hrvatski dom, a druga o zabrani komemoracije na mestu gde su se desila dva genocidna čina", naveo je Linta u saopštenju.

Podseća da su se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini desila dva masovna pokolja Srba – u noći između 29 i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine, kada je poklano više od 1.500 Srba, uglavnom iz bivšeg kotara Vrginmost. Nedugo nakon monstruoznih zločina, crkva je opljačkana i srušena.  

Dom na temeljima crkve

Po završetku Drugog svetskog rata komunistička vlast nije dala dozvolu za izgradnju porušene Srpske pravoslavne crkve na istom mestu gde su poklani Srbi, već je parcela oduzeta crkvi bez nadoknade.  

Na mestu porušenog hrama izgrađen je Spomen dom 1969. godine koji je bio, pre svega, kulturno-zabavna institucija, a tek 1985. godine Skupština opštine Glina donela je odluku da se deo Spomen-doma pretvori u Spomen-muzej.  

"Do 1995. godine izgrađeno je spomen-obeležje i postavljene su bronzane ploče sa imenima stradalih Srba. Nakon zločinačke akcije "Oluja" Spomen-dom je preimenovan u Hrvatski dom, spomen-obeležje je demolirano, a bronzane ploče sa imenima srpskih žrtava su uklonjene", naveo je Linta u saopštenju.

image