Srbija i Balkan

Šolc i Fon der Lajen: Francusko-nemački predlog biće deo dijaloga Beograda i Prištine

Kosovski problem stoji na putu evrointegracija celog regiona i mora se rešiti što pre, poručili nemački kancelar i predsednica Evropske komisije
Šolc i Fon der Lajen: Francusko-nemački predlog biće deo dijaloga Beograda i PrištineNone © Tanjug/AP Photo/Michele Tantushi

Evropska komisija podržava francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog, najavila je danas u Berlinu njena predsednica Ursula fon der Lajen.

Ona je po završetku Samita Berlinskog procesa pozvala dve strane na postizanje sporazuma, i rekla da se radi o problemu koji je moguće rešiti, a koji stoji na putu bržem priključenju regiona u EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori.

Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rešavanju bilateralnih konflikata, navodeći rešavanje spora Bugarske i Severne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skoplju i Tirani.

"To važi i za Srbiju i ’Kosovo’, koje moraju da postignu dogovor. Nemačka i francuska vlada, kao i Evropska komisija se trude da to omoguće i zato smo tako aktivni u razgovorima sa obe strane. Nadamo se da će ubrzo doći do napretka u procesu dijaloga dve vlade i da će uslediti dogovor", naglasio je Šolc na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Fon der Lejen po završetku Samita Berlinskog procesa.

Rekao je i da se nada brzim rezultatima.

Francusko-nemački predlog još zvanično nije objavljen u javnosti, ali, po nezvaničnim informacijama, predviđa pristanak Srbije na ulazak tzv. Kosova u Ujedinjene nacije.

image