Đurić: Vašington da dostavi dokaze o Vulinu, a siguran sam da to neće učiniti

Ambasador Srbije u Americi kaže da svi znamo politički kontekstu u kojem su sankcije uvedene direktoru BIA Aleksandru Vulinu

Prvi put smo u Kongresu slušali osude Aljbina Kurtija i prvi put se govorilo o pravima i položaju Srba, kaže ambasador Srbije u Americi Marko Đurić na pitanje o govoru specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara.

"Predsednik Vučić bio je veoma izričit kada je govorio o našim crvenim linijama u pregovorima sa Prištinom, ali i o preduslovima za dalji nastavak dijaloga. Nažalost, već 60 dana svedočimo ozbiljnoj eskalaciji situacije na KiM, čije vidno otežanje traje već više od godinu i po dana", kaže Đurić u intervjuu za "Novosti".

Kako kaže, jasan cilj Beograda je mir i stabilnost i umesto da razgovaramo i radimo na ispunjenju tog cilja i dosadašnjih dogovora, na prvom mestu o konačnom formiranju ZSO koju čekamo više od 10 godina, mi smo zbog Kurtijevih krajnje štetnih poteza sada u situaciji da strahujemo za goli opstanak našeg naroda na KiM.

"Postalo je očigledno svima, pa čak i njegovim dojučerašnjim podržavaocima, da je Kurti maligni faktor u našem regionu. Uveren sam da nijedna zapadna demokratija ne može a da ne osudi direktne pretnje po mir i stabilnost, kao i flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i ugrožavanje ljudskih života", kaže Đurić.

Govoreći o američkim sankcijama direktoru BIA Aleksandru Vulinu, Đurić kaže da svi znamo politički kontekstu kojem su one uvedene.

"Siguran sam da će, ukoliko nam američka strana dostavi bilo kakve dokaze o onome što se navodi, nadležni organi Srbije to proučiti i procesuirati, a nalazi istrage će zatim diktirati svako naše dalje postupanje. Nisam siguran da će se to, međutim, dogoditi", kaže Đurić.

Na pitanje kako bi on prošao da da je javno komentarisao rad CIA, Đurić kaže da bi izbegao tu situaciju da javno komentariše takve teme ako bi bilo moguće.

"Moj zadatak su dobri odnosi i saradnja, ne pobeda u političkoj debati ili simpatije javnosti", odgovara Đurić.

Kako kaže, u Ambasadi Vašingtonu su u svakodnevnoj komunikaciji i sa demokratskim i sa republikanskim strukturama u Stejt departmentu, Beloj kući i Kongresu, i taj naš pristup se neće promeniti u zavisnosti od toga ko je u Beloj kući ili ko ima većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

"Činjenica je da je tokom mandata Trampove administracije došlo do jednog specifičnog preusmeravanja fokusa političkog dijaloga na ekonomsku sferu o taj preklop uneo je svežinu u naše bilateralne odnose i odnose u regionu", kaže Đurić.

Dodaje da Srbija radi na pospešivanju privredne saradnje, zato što su  odlični ekonomski odnosi sa SAD, kaže Đurić, u najboljem interesu naše zemlje.