Srbija i Balkan

Svetska ekonomija na kolenima, narko-industrija cveta: Balkanski kartel najjači

Kilogram kokaina u Crnoj Gori košta oko 40.000, a u zemljama zapadne Evrope između 75.000 i 85.000 hiljada evra
Svetska ekonomija na kolenima, narko-industrija cveta: Balkanski kartel najjačiwww.globallookpress.com © West Coast Surfer

Korona virus, sukob u Ukrajini, inflacija i drugi događaji uzdrmali su svetsku ekonomiju ali kako izgleda nisu imali većih posledica po narko-industriju, jer je proizvodnja i distribucija kokaina u rastu, a Balkanski kartel je i dalje moćan.

"Kilogram kokaina u Crnoj Gori košta oko 40.000, a u zemljama zapadne Evrope između 75.000 i 85.000 hiljada evra", kaže kriminolog i profesor Velimir Rakočević, za podgorički "Dan".

Prema njegovim rečima, od kada cene globalno rastu to se zakonomerno odražava i na proizvođače i distributere kokaina jer poskupljuje sirovina za proizvodnji droge kao i cene usluga transporta.

"Ako pođemo od procena da je trenutno cena kilogram kokaina u zapadnoj Evropi između 75.000 i 85.000 evra u tu cenu ulazi 3-5 odsto od ukupne cene koju dobijaju proizvođači u Južnoj Americi, zatim, oni koji vrše transport droge do krajnjeg odredišta a koji uzimaju oko 30 odsto, dok ostatak pripada organizatorima i lokalnim prodavcima droge. Kilogram kokaina u našoj državi košta oko 40.000 evra a prema procenama broj konzumenata se kreće od dve do četiri hiljade”, precizirao je Rakočević.

On tvrdi da je potražnja za kokainom, od strane zavisnika, i dalje visoka a da o tome govori i povećana proizvodnja ove droge.

"Po principu spojenih sudova ukoliko poraste potražnja za kokainom krajnjih konzumenata odnosno narkomana doći će do povećane proizvodnje ove droge a tržište diktira cenu koja u osnovi zavisi od broja onih koji ne mogu bez nje. Zbog toga je ovo veliko zlo teško u potpunosti suzbiti. To bi jedino bilo moguće ukoliko bi se značajno smanjio broj zavisnika od droge" navodi Rakočević.

On navodi da je iako oslabljen, balkanski kartel i dalje vrlo moćan o čemu govore brojne zaplene droga koju su krijumčarili pripadnici ovog kartela.

"Međutim, oni kao i drugi karteli zavise od glavnih aktera na narko tržištu, kao što su Kolumbijski, Meksički i ostali. Čak i dileri na sitno u pojedinim svetskim metropolama zavise od snage glavnih organizatora ovih protivzakonitih aktivnosti", dodaje on.

Rakočević naglašava da je  švercerska ruta na Balkanu i dalje dobro poznata - prednjače Luka Bar i Luka Drač.

"Kokain se prekomorskim putem krijumčari najčešće u luke Drač i Bar a nakon toga se u manjim pošiljkama drumskim prevoznim sredstvima dtransportuje na tržište Evropske Unije, dok jedan manji procenat ostaje u regionu, rekao je Rakočević.

image