Srbija i Balkan

Turski ambasador u Prištini: Diplomatskim rešenjem do stabilnosti na Kosovu i Metohiji

Izbori na severu KiM, uz puno učešće srpskog stanovništva, pružili bi neophodnu osnovu za sadržajne pregovore, ocenio je Angili
Maksim Konstantinovwww.globallookpress.com

Zvanična Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, poručio je turski ambasador u Prištini Sabri Tunč Angili.

Angili je, odgovarajući na pitanje o situaciji na severu KiM, za prištinski "Telegrafi" rekao da ne postoji vojno rešenje za to pitanje i da bi samo diplomatsko rešenje obezbedilo trajnu stabilnost.

"Stoga sve strane moraju raditi na postizanju napretka u procesu dijaloga. Eskalacija nije od pomoći. Dakle, želimo da vidimo deeskalaciju na severu, što bi otvorilo put za nastavak procesa dijaloga", istakao je Angili.

On je naveo da bi izbori na severu KiM, uz puno učešće srpskog stanovništva, pružili neophodnu osnovu za sadržajne pregovore.

"Turska će biti spremna da doprinese ovom procesu ako obe strane to žele", rekao je Angili.

Ocenjujući ulogu Turske i predsednika Redžepa Erdogana u dijalogu Beograda i Prištine, Angili je rekao je da Turska ima prijateljske odnose i sa Srbijom i sa tzv. Kosovom. 

Turski ambasador je istakao da Turska podržava proces dijaloga uz posredovanje EU i da je spremna da ima aktivnu ulogu ako obe strane zatraže.

"Naš cilj je da ojačamo tekući proces i pomognemo da se napreduje tamo gde je to potrebno", rekao je turski ambasador u Prištini.

image