Srbija i Balkan

Dodik: Srbi i Hrvati imaju tešku istoriju, svako ima pravo na svoj pristup

Nije jednostavno kad oni obeležavaju pobedu, a mi polažemo vence. Ne možemo im to zabraniti kao što ni oni ne mogu nama, kaže predsednik RS.
Dodik: Srbi i Hrvati imaju tešku istoriju, svako ima pravo na svoj pristup© / SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da je obeležavanje istorijskih događaja uvek bolno i nije jednostavno kada Hrvati obeležavaju pobedu, a Srbi organizuju komemoraciju, ali svako ima pravo na svoj pristup.

Dodik je to rekao za banjalučki "Glas Srpske" u odgovoru na pitanje da li je hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću, sa kojim se nedavno sastao na Hvaru, zasmetalo to što su Srpska i Srbija odlučile da godišnjicu pogroma u Oluji obeleže u Prijedoru.

"Potpuno dobro razumem da Srbi i Hrvati imaju tešku istoriju, kad jedni slave, drugi to prave kao komemoraciju. Isto tako razumem da je istorija dovela do toga da su Srbi i Hrvati razgraničili neke svoje stvari. Hrvatska je formirala državu, a Srbi se još bore i za Srbiju i za Srpsku, ali ta borba je samo posredno u vezi sa Hrvatskom. Obeležavanje istorijskih događaja je uvek bolno. Nije jednostavno kad oni obeležavaju pobedu, a mi polažemo vence. Ali, i oni, kao i mi, imaju prvo na svoj pristup. , naveo je Dodik.

Na pitanje o reakcijama na činjenicu da je na Hvar, da bi se sastao sa Milanovićem, išao helikopterom u vlasništvu Srbije, Dodik je rekao da je to helikopter koji koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je onaj u vlasništvu Republike Srpske bio na redovnom servisu.

"Zamolio sam Vučića da mi ga ustupi, tu nema nikakvih problema. Oni koji to osporavaju pojma nemaju o životu. To govori koliko su za izolacionizam. Šta Denis Bećirović ima s tim? Ako nije u pitanju vojni helikopter, da ga malo podučim, slobodno možete da letite. Možete da odete bilo gde, Austriju, Grčku, na Hvar. Važno je da se to prijavi, ništa tu nije bilo ilegalno. Milanović je pre svega interesantan sagovornik", istakao je Dodik.

image