Srbija i Balkan

Hrvatsko iskustvo za Ukrajinu: Od Domovinskog rata do dogovora o žitu

Dogovorili smo se, da hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru mogu biti iskorišćene za transport ukrajinskog žita, kazao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Hrvatsko iskustvo za Ukrajinu: Od Domovinskog rata do dogovora o žituwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Za izvoz ukrajinskog žita koristiće se hrvatske luke, detalji se još usaglašavaju, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nakon razgovora sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je doputovao u Kijev.

"Dogovorili smo se, da hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru mogu biti iskorišćene za transport ukrajinskog žita", kazao je Kuleba, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Prema Kulebinim rečima, on je sa svojim hrvatskim kolegom razgovarao i o daljoj odbrani Ukrajine i napomenuo da "postoje konkretni sporazumi koji će uskoro biti sprovedeni".

"Sada ćemo raditi na tome da se naprave najefikasnije ruta ka ovim lukama i maksimalno iskoristi ova mogućnost. Oružje je danas bila glavna tema pregovora, kao, tradicionalno, sa drugim partnerima. Iz očiglednih razloga, neću iznositi detalje", istakao je Kuleba.

Kako je dodala pres-služba ukrajinskog MSP-a, "pregovori i konferencija za novinare u Kijevu održani su u hibridnom formatu".

Dmitrij Kuleba je učestvovao u onlajn režimu u samoizolaciji nakon pozitivnog testa na kovid 19, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naime, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman doputovao je danas u radnu posetu Kijevu, iskoristivši priliku da još jednom potvrdi podršku Hrvatske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj integritetu Ukrajine.

U razgovoru sa svojim kolegom, Radman je kazao da je Hrvatska svesna važnosti razminiranja kao preduslova za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svet, uključujući i najranjivije države.

Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva u toku Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, hrvatski ministar je, takođe, istakao važnost deljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune evropske i evroatlanske integracije, te je spremna da prenosi iskustva i nastavi da pruža sve oblike pomoći.

"Verujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svetskog programa za hranu u razminiranju poljoprivrednih područja doprineti tom cilju. U kontekstu moguće svetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje", naglasio je ministar.

image