Hrvatsko iskustvo za Ukrajinu: Od Domovinskog rata do dogovora o žitu

Dogovorili smo se, da hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru mogu biti iskorišćene za transport ukrajinskog žita, kazao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba

Za izvoz ukrajinskog žita koristiće se hrvatske luke, detalji se još usaglašavaju, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba nakon razgovora sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, koji je doputovao u Kijev.

"Dogovorili smo se, da hrvatske luke na Dunavu i Jadranskom moru mogu biti iskorišćene za transport ukrajinskog žita", kazao je Kuleba, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Prema Kulebinim rečima, on je sa svojim hrvatskim kolegom razgovarao i o daljoj odbrani Ukrajine i napomenuo da "postoje konkretni sporazumi koji će uskoro biti sprovedeni".

"Sada ćemo raditi na tome da se naprave najefikasnije ruta ka ovim lukama i maksimalno iskoristi ova mogućnost. Oružje je danas bila glavna tema pregovora, kao, tradicionalno, sa drugim partnerima. Iz očiglednih razloga, neću iznositi detalje", istakao je Kuleba.

Kako je dodala pres-služba ukrajinskog MSP-a, "pregovori i konferencija za novinare u Kijevu održani su u hibridnom formatu".

Dmitrij Kuleba je učestvovao u onlajn režimu u samoizolaciji nakon pozitivnog testa na kovid 19, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naime, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman doputovao je danas u radnu posetu Kijevu, iskoristivši priliku da još jednom potvrdi podršku Hrvatske nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj integritetu Ukrajine.

U razgovoru sa svojim kolegom, Radman je kazao da je Hrvatska svesna važnosti razminiranja kao preduslova za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svet, uključujući i najranjivije države.

Zbog jedinstvenog hrvatskog iskustva u toku Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, hrvatski ministar je, takođe, istakao važnost deljenja iskustava s Ukrajinom. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i vojne agresije do potpune evropske i evroatlanske integracije, te je spremna da prenosi iskustva i nastavi da pruža sve oblike pomoći.

"Verujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svetskog programa za hranu u razminiranju poljoprivrednih područja doprineti tom cilju. U kontekstu moguće svetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje", naglasio je ministar.