Iz Srpske poručuju: Ni sankcije ni pretnje nas neće sprečiti da štitimo ustavnu poziciju

Stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskog prava da glasam za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje smatram čuvanjem Srpske i Dejtonskog sporazuma, smatram odlikovanjem, poručio je predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejtonskih akcija.

Iz Ambasade SAD navode da su oni "direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u RS".

Iz Srpske odgovaraju, nikakve sankcije niti pretnje neće sprečiti da radimo svoj posao i štitimo ustavnu poziciju Republike, prenela je RTRS.

Za Sjedinjene Američke Države sporna je posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske od 27. juna na kojoj je usvojen zakon kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u Republici Srpskoj.

Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smenjivati, poručio je predsednik Milorad Dodik koji je već nekoliko godina na američkoj crnoj listi. Dodaje da zbog sankcija zvaničnici nisu zabrinuti i da ovo nije poruka nama već njima.

"Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promene nas, da dođu neki koji će ćutati, klimati glavom i odobravati", poručio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da joj nekad te sankcije, koje Amerikanci sad štancuju kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namenjene.

"A pogotovo što one ne doprinose rešavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost", naglasila je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu.

Istakla je da je glupost ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umesto domaćih institucija, ili da vam stalno prete nekim tužilaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke.

"Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne", ocenila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH je rekla da joj je posebno zanimljiv deo obrazloženja kako su te sankcije usmerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

"Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijama u svakom slučaju biti veoma institucionalan", poručila je Cvijanovićeva.

Stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskog prava da glasam za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje smatram čuvanjem Srpske i Dejtonskog sporazuma, smatram odlikovanjem, poručio je predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

"To smatram odlikovanjem za doslednost, čestitost, za nepokolebljivost u čuvanju interesa Srpske. I kao odgovor na sve one koji su pokušali da nas ucenjuju. Republika Srpska će nadživeti sve sankcije, a naše je da se borimo da bude jača", naveo je Stevandić.

Premijer Srpske Radovan Višković izjavio je da su sankcije licemerne i da neće uticati na njegov dalji rad u zaštiti pozicije Srpske.

Odluka SAD o stavljanju zvaničnika Republike Srpske na crnu listu je sramna i licemerna i nikakve sankcije nas neće sprečiti da radimo svoj posao, rekao je za RTRS portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Licemerno je, kaže, to što oni kažu da to rade kako bi zaštitili Dejtonski sporazum a upravo ono što su radili zvaničnici Republike Srpske jeste odbrana Dejtona.

"Nama to sve govori da su to koraci da Srbi ne postoje i da za njih nema mesta u BiH. Nikakve sankcije niti pretnje neće sprečiti da radimo svoj posao: štitimo ustavnu poziciju Srpske, njenu stečenu autonomiju i da se borimo da Srpska bude jača i da nas ima više", istakao je Kovačević.

Uvođenjem sankcija zvaničnicima Republike Srpske, gospoda iz SAD jasno su poručila da rade na raspakivanju Dejtonskog sporazuma i pomažu sarajevskoj čaršiji da dođe do svog željenog cilja - islamske BiH, zbog čega su i započeli rat u BiH, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić za Srnu.

"Amerika je navikla da porobljava i kolonizuje svaku zemlju koja ne radi u njenom interesu, tako da ne čude ni ove a ni eventualne buduće sankcije Srbima i Republici Srpskoj", dodala je Vulićeva.