Pronađeno 300 iregularnih migranata na granici s Mađarskom: Zaplenjene puške, karabini, poštolji VIDEO

Pronađeni migranti su, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, prevezeni u prihvatne centre gde im je obezbeđen adekvatan smeštaj

Pripadnici  Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pronašli su ukupno 300 iregularnih migranata u akciji pretrage terena u šumskom pojasu prema granici sa Mađarskom, na teritoriji grada Subotice, saopšteno je iz MUP-a.

U akciji je učestvovalo 820 policijskih službenika, među kojima su pripadnici Specijalne aniterorističke jedinice, Žandarmerije, Interventne jedinice policije, Policijske brigade, Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije, Uprave za tehniku, Antiterorističke grupe i Policijske uprave Subotica.

Kako je navedeno, od ukupnog broja migranata, 13 je zadržano shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, a protiv 27 će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Tokom akcije, policija je pretragom terena od naselja Hajdukovo ka Staroj karauli, Jasenovačke šume kao i "Omarovog kampa", pronašla devet automatskih pušaka, lovački karabin sa optičkim nišanom, tri pištolja, kao i 841 komad municije različitog kalibra.

Pronađeni migranti su, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, prevezeni u prihvatne centre gde im je obezbeđen adekvatan smeštaj.

Policija je saopštila da će i u narednom periodu sprovoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata, kako bi se očuvala bezbednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je da MUP neće dozvoliti da bilo ko ugrozi bezbednost građana i njihove imovine.

"Odlučni smo u nameri da se suprotstavimo iregularnim migracijama i ne dozvolimo krijumčarskim grupama da ugrožavaju bezbednost naših građana. Današnja akcija policije samo je još jedna u nizu koja pokazuje čvrstinu te odlučnosti. Bezbednost naših građana za nas je na prvom mestu", poručio je Gašić.

Ministar je istakao da država Srbija poštuje sva prava migranata u skladu sa međunarodnim konvencijama i ima human pristup prema njima, ali takođe i da zahteva da oni poštuju zakone naše zemlje i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo države i njenih građana.

Takođe, nakon današnje velike policijske akcije na teritoriji Subotice, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov dogovorio je na vanrednom sastanku s inspekcijskim službama  24-časovnu kontrolu ugostiteljskih objekata, smeštajnih jedinica i taksi prevoza radi suzbijanja kretanja iregularnih migranata kao i primenu represivnih mera za one koji krše zakon Srbije.

"Severnobački upravni okrug pozdravlja sve napore i odlučnost Ministarstva unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Bratislavom Gašićem u cilju očuvanja bezbednosti svih naših građana. Današnja akcija MUP-a još jednom dokazuje da zakoni Srbije moraju da se poštuju i da građani mogu da veruju bezbednosnim službama", kazao je Šoralov novinarima.

Prošle godine u novembru, srpska policija je sprovela veliku akciju na području Subotice i Horgoša, tokom koje je privedeno više od 600 ilegalnih migranata, saopštio je MUP. 

Kod migranata u okolini Subotice, pored oružja pronađena je i kapa sa oznakama "UČK", odnosno takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Takođe, u novembru prošle godine, predsednik Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali su na samitu u Beogradu Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija.

Vučić je istakao da je broj ilegalnih migranata gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu i da želimo da odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, čime štitimo i svoju zemlju i Evropu.

Kancelar Nehamer je istakao da postoji jasna podrška Austrije srpskom putu u EU, koja ima važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važan je partner. Orban je poručio da migrantima treba pojasniti da preko mađarske granice nema prelaska.