Srbija i Balkan

Preti nam epidemija malignih bolesti: Svaka dva sata od raka pluća umre jedna osoba u Srbiji

Simptome pacijenti pripisuju upravo pušenju, a to je kašalj sa iskašljavanjem. Zato se jave lekaru tek kad iskašljavaju krv, imaju jake bolove usred grudi, gube na težini, nemaju apetit, a to je već kasno, ističe pulmolog
Preti nam epidemija malignih bolesti: Svaka dva sata od raka pluća umre jedna osoba u Srbijiwww.globallookpress.com © Piero Nigro

U Srbiji na svaka dva sata od raka pluća umre jedna osoba, dok godišnje oboli 7.000 ljudi, premine oko pet hiljada. Po stopi umiranja muškarci su na prvom mestu a pušenje je glavni faktor rizika, upozorava direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničnog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović na Svetski dan borbe protiv raka pluća.

Po ovoj sumornoj statistici Srbija je evropski rekorder.

"Od raka pluća najviše se umire u Srbiji. Osobe muškog pola su na prvom mestu, po stopi umiranja, kod žena na drugom mestu, odmah iza raka dojke. Da ste prisustvovali našem jutarnjem sastanku, čuli biste da je većina pacijenata koja je sinoć primljena otišla u pravcu dijagnostike raka pluća", naglasio je Stjepanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, najviše bolesnih su pušači.

"Pušenje je glavni faktor rizika. I upravo simptome pacijenti pripisuju pušenju, a to je kašalj sa iskašljavanjem. Zato se kasno jave lekaru ili se jave tek kad iskašljavaju krv, imaju jake bolove usred grudi, gube na težini, nemaju apetit, a to je već kasno", istakao je  Stjepanović.

Doktor je objasnio da kada se pacijent javi u Kliniku za pulmologiju dijagnostika traje svega nekoliko dana. Bronhoskopija se čeka dan do dva za ležeće pacijente, a zatim patohistološka dijagnoza još se nekoliko dana čeka. Konzilijum je isto za dan-dva. Ali veliki je problem što dolaze pacijenti koji su već u poodmakloj fazi bolesti.

Srbija ima i najsavremeniju terapiju za određen broj pacijenata za lečenje raka pluća.

"Svakako da možemo da povećamo taj broj, a inovativne terapije, molekularne ciljane terapije su budućnost, onkogenetika se drastično razvija, otkrivaju se nove mutacije, nove terapije. Pacijenti često dolaze i traže odmah ciljanu imunoterapiju, ali ona nije za svakoga. Određen tip karcinoma pluća koji ima određene mutacije dobija ciljanu imunobiološku terapiju", kaže Stjepanović.

U Srbiji je nekoliko stotina pacijenata na ovoj terapiji i ona je drastično promenila njihov kvalitet života.

"To su pacijenti koji u našoj ustanovi prime terapiju za jedan dan i vrate se svojim uobičajenim aktivnostima. Sutra se vrate i na posao. Dosta je drugačiji kvalitet života, a što je najvažnije, drugačije je preživljavanje. Otkako primenjujemo tu terapiju, više od pet godina, imamo pacijente koji su tad krenuli i živi su, još imaju dobar kvalitet života, što je ogroman uspeh u lečenju raka pluća", zaključio je Stjepanović.

image