Srbija i Balkan

Na severu KiM sve manje (preskupih) srpskih proizvoda

Građani su vidno ogorčeni jer pored toga što je roba lošijeg kvaliteta zamenila srpske proizvode, cene su podivljale
Na severu KiM sve manje (preskupih) srpskih proizvoda© FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/bs

U prodavnicama u Severnoj Mitrovici nema brašna i šećera srpskih proizvođača, ali ima pakovanja kosovskih proizvođača, dok se u Leposaviću tanje zalihe mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije. Nedostaju i pojedini medikamenti iz Srbije, mahom sirupi za decu, prenosi "Kosovo onlajn".

Zbog odluke vlasti u Prištini da stopira uvoz srpske robe magacini trgovina se polako prazne.

"Građani su najveći gubitnici. Ako imaju novac, a nemaju ono što žele da kupe, primorani su da kupuju ono što im nudimo, a to su najčešće zamene za srpske proizvode", izjavio je za "Kosovo onlajn" trgovac u Severnoj Mitrovici.

U drugoj prodavnici u tom gradu snabdevenost je za nijansu bolja, ali i ovde kažu da je roba u magacinima pri kraju.

"Snabdevamo se u našim lokalnim magacinima i tamo je sve manje robe koju možemo da naručimo. Skoro dva meseca ne možemo da dobavimo robu koju potrošači žele. Ovo nije ništa drugo nego silom nametanje šta će ko konzumirati", rekao je vlasnik prodavnice u centru Severne Mitrovice.

Građani su vidno ogorčeni jer pored toga što je roba lošijeg kvaliteta zamenila srpske proizvode, cene su podivljale.

"Sve je skuplje, za 30, 40 pa i za 100 dinara po artiklu. Ne znam do kada će ovo trajati, ali vidim da niko nema nameru da urazumi Kurtija. Dok nam stranci obećavaju da ćemo živeti bolje, nama je sve gore. Ovde pavlaka košta 300 dinara. Najskuplja je u regionu", istakla je sagovornica "Kosovo onlajna".

U Leposaviću još ima dovoljno robe na rafovima, ali su magacini poluprazni. Ne stižu ni novine iz Beograda.

"Ulje može da se kupi za 165 dinara za litar, dok u nekim radnjama košta i do 180 dinara", kaže žiteljka Leposavića i dodaje da je narod zabrinut jer ni preko prelaza Jarinje ne mogu da prenesu nešto namirnica, što su ranije mogli.

Vlada tzv. Kosova 14. juna je donela odluku da zabrani ulazak robe iz Srbije na Kosovo, istog dana kada je srpska policija na teritoriji centralne Srbije uhapsila trojicu kosovskih policajaca. Mera se primenjuje i danas iako su prestupnici pušteni iz pritvora već 26. juna.

Prema objašnjenju prištinskog ministra unutrašnjih poslova Džejalja Svečlje, zabrana je uvedena "iz bezbednosnih razloga" i biće na snazi do nove bezbednosne procene.

Na "Kosovo" prvo nisu mogli kamioni sa srpskim tablicama, bez obzira na poreklo proizvoda koje su prevozili, a sada se zabrana odnosi na robu poreklom iz Srbije.

image