Srbija i Balkan

RHMZ izdao upozorenje za celu Srbiju: Opet nam stižu vrućine, potom naglo zahlađenje

Posle vrućina stiže osveženje
RHMZ izdao upozorenje za celu Srbiju: Opet nam stižu vrućine, potom naglo zahlađenje© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za Srbiju, ovoga puta zbog visokih temperatura narednih dana.

U četvrtak i petak na području Srbije pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 stepeni Celzijusovih, navodi se u saopštenju RHMZ.

U četvrtak i petak u Beogradu takođe veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 35 Celzijusovih, dodaje se.

U Srbiji će sutra biti malo svežije.

Ujutro i pre podne promenljivo oblačno, ponegde sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskom sa grmljavinom, dok će sredinom dana i po podne doći do razvedravanja.

Vetar slab i umeren severozapadni, po podne u skretanju na južni i jugoistočni.

Najniža temperatura od 15 do 19 Celzijusovih, najviša od 28 do 32 Celzijusovih, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Beogradu će biti malo svežije. Pre podne će biti promenljivo oblačno, a kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak očekuju se ujutro. Od sredine dana počinje razvedravanje.

Vetar slab do umeren severozapadni, po podne u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 19 stepeni, najviša oko 28 stepeni Celzijusovih.

Prognoza za sedam dana

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u četvrtak i petak biti pretežno sunčano i osetno toplije sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 stepeni.

Za vikend se očekuje zahlađenje za 10 do 15 stepeni, u subotu u svim krajevima mestimično s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padavinama, a u nedelju ujutro i pre podne na istoku i jugu još ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

U nedelju uveče na severu i zapadu, a tokom noći ka ponedeljku i u ostalim krajevima, doći će do novog prolaznog naoblačenja sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Zatim pretežno sunčano, a od utorka se očekuje i manji porast temperature, prenosi Tanjug.

Upozorenje na vremenske nepogode stizaće putem SMS poruke

Upozorenje na vremenske nepogode uskoro će stizati i na telefone građana.

Dobijaće se upozorenja i uputstva šta je potrebno uraditi u konkretnim slučajevima.

U Skupštini Srbije u proceduri je nova strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, koja bi trebalo da uskladi sistem sa evropskim sistemom.

Upozorenja o olujama, visokim, niskim temperaturama, padavinama, zemljotresima, požarima stizaće sa broja 112. U sastavljaju upozorenja učestvovaće vatrogasci, hitna pomoć, policija i druge nadležne službe.

"Uz samu informaciju o meteorološkoj opasnosti potrebno je da u poruci bude i informacija o savetima kako se ponašati i prilagoditi svoje ponašanje u datoj vremenskoj situaciji", rekao je Goran Mihajlović iz RHMZ, preneli su beogradski mediji.

Koliko ranije će stići poruka sa upozorenjem zavisi od meterološke opasnosti.

image