Srbija i Balkan

Sankcije SAD rukovodstvu Republike Srpske: "Od glupih odluka Amerike, gluplja su im samo obrazloženja"

Sankcije koje su SAD uvele predsedniku parlamenta RS Nenadu Stevandiću, on vidi kao priznanje za dugotrajnu i nepokolebljivu politiku odbrane interesa i suvereniteta Srpske, kao i očuvanje Dejtonskog sporazuma
Sankcije SAD rukovodstvu Republike Srpske: "Od glupih odluka Amerike, gluplja su im samo obrazloženja"www.globallookpress.com © Yuri Gripas - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Potpuno je jasno da su američke sankcije koje su uvedene rukovodstvu Republike Srpske napad na suverenitet i odluke srpskog naroda koje sprovodi rukovodstvo Srpske, ukazuje za RT Balkan predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić, jedan od sankcionisanih Srba.

Sjedinjene Američke Države su na listu sankcionisanih osoba "zbog pretnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH" dodala i Željku Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH, javlja RSE.

Uz nju, na listi su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i ministar pravde Miloš Bukejlović.

Nenad Stevandić za RT Balkan kaže da ga sankcije SAD nisu pogodile:

"Lepo sam to primio. Smatram to jednim vidom priznanja za dugotrajnu, nepokolebljivu i doslednu politiku. Ona se ogleda u opiranju i odbijanju da se povlađuje anglo-američkim faktorima i njihovim političkim centrima moći, to je kontinuirana politika koja drži do sebe, do Republike Srpske i njenog neutralnog statusa, njenog uticaja na politiku u BiH, a Boga mi i na Balkanu", rekao je on.

Republika Srpska drži se, ističe Stevandić, postulata spoljne politike Srbije i njene neutralnosti.

"Sve zarad opstanka srpskog naroda u formi u kojoj ima državnost, u kojoj je zaštićen i u kome neće radi suludih zapadnih projekcija izgubiti svoju samostalnost u odlučivanju i svoju garanciju postojanja", navodi naš sagovornik.

Predsednik parlamenta RS ističe da je trenutna garnitura političara u SAD najgora do sada.

Sapienti sat - pametnom dosta

"Smatram da je ovo najgora garnitura u politici SAD i da je ona usmerena na podršku svim onima koji od Srbije žele da otmu institucije i teritorije. Američka administracija usmerena je i na traženje političkih činilaca u srpskom narodu, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, koji će biti njihove sluge. Oni koji to nisu biće 'odlikovani' sankcijama. To suštinski ne znači ništa. Nemam imovinu, nemam firmu, ne učestvujem u platnom prometu u SAD. Smatram to gestom lične pakosti", ističe Stevandić.  

Dodaje da je čudno da se Ministarstvo finansija odlučilo na političke razloge sankcija, odnosno priznalo da je reč o političkoj odluci, nakon što je, kako kaže "jako dobro pretreslo sve naše račune i imovinske karte, uvidevši da ni kod mene, ni kod gospodina Viškovića, gospodina Bukejlovića, ni kod gospođe Cvijanović, ne postoji ništa sporno". 

"Ne postoji ništa, ni što se tiče trenutne vlasti u RS, niti ličnog karaktera, što bi moglo da nas natera da postanemo američki podanici pod pretnjom. Ovde je potpuno jasno da je reč o napadu na suverenitet i odluke srpskog naroda koje sprovodi rukovodstvo RS, a to su političari koji imaju najveću podršku i koji su izabrani demokratski, sa najvećim brojem glasova", naglašava naš sagovornik. 

Prema Stevandićevim rečima, SAD sankcionišu sve one koji vode suverenu politiku i odupiru se uticaju Zapada. Kao poslednji primer ističe sancije uvedene šefu BIA-e Srbije Aleksandru Vulinu, ali i Mađarskoj i njenim državljanima. 

"Potpuno je jasno da je reč o američkoj politici i njenim težnjama da joj se svi potčine. Takođe, evidentno je koliko je ta politika napravila promašaja i izgubila poštovanje u svetu. Republika Srpska je poslednja na kojoj bi trebalo trenirati 'mišiće'", naglašava Stevandić, ističući da je "sve ovo potpuno bespotrebno i vodi daljem ameroskepticizmu u svetu".

"Oni se u obrazloženju pozivaju na Dejtonski sporazum, a mi štitimo Dejtonski sporazum, smeta im što donosimo zakone. Šta drugo radi zakonodavstvo, nego donosi zakone?! Navodno urušavamo Ustav BiH, a mi donosimo zakone da očuvamo ustavni poredak i Dejtonski mirovni sporazum. Možda im ne bi smetalo da je ovde bezakonje, a zakon im smeta. Mogu samo reći da su od glupih američkih odluka gluplja jedino obrazloženja kako i zašto su te odluke doneli", poručuje Stevandić.

Mirovni sporazum razlog nemira SAD

Politikolog Radomir Nešković ocenjuje za RT Balkan da je "kamen spoticanja" način na koji se gleda na Dejtonski sporazum.

"Rukovodstvo Republike Srpske i predstavnici SAD ne gledaju na isti način Dejtonski mirovni sporazum, nego, u poslednje vreme veoma suprotstavljeno posmatraju i to je razlog zbog čega su predstavnici vlasti RS sankcionisani. To je uzrok problema, a sankcije su samo formalna stvar", ukazuje Nešković, dodajući da je ovaj sporazum zaključen kao aranžman velikih sila izvan UN.

"SAD iz pozicije 'domaćina' Dejtonskog kongresa smatraju da su izvorni tumači Dejtonskog sporazuma. Tu nastaju nesuglasice. U BiH je tumač OHR, a Republika Srpska ga ne priznaje, jer ga nije potvrdio Savet bezbednosti UN. Zbog toga je nastao problem jer se ne zna koji je to faktor na svetu koji je pozvan i ovlašćen da protumači Dejtonski sporazum. Dok je Rusija bila u Upravnom odboru PIK-a (Veće za implementaciju mira), oni su bili taj organ koji može da tumači. Pošto je Rusija istupila iz PIK-a 2021. godine, i nije u punom sastavu, nema ni tu konsenzusa, tako da ostaje otvoreno pitanje ko tumači Dejtonski sporazum?", navodi Nešković, ukazujući još jednom da su sankcije posledica svega toga. 

Potezi očajnika i opasna "slamka spasa"

Američka ambasada u BiH oglasila se danas saopštenjem, u kojem je poručila da "Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine" sa najavom da će biti još sankcionisanih.

"Narodna skupština Republike Srpske je 27. juna bezobzirno napala Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Zvaničnici koji su uvršteni na listu omogućili su antiustavno i antidejtonsko delovanje po nalogu predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Politički analitičar Anđelko Kozomara kaže da je i ambasador SAD izuzetno agresivan, kao i američko rukovodstvo.

"Mi smo svedoci da bošnjački političari gotovo svsakodnevno piju kafu u ambasadi SAD u Sarajevu i dobijaju instrukcije šta da kažu i kako da se ponašaju. Američki ambasador jedan je od najagresivnijih političara u BiH i u sve se meša, što možemo da vidimo svakog dana", navodi Kozomara. 

Predsednik Republike Srpske, koji je odavno pod američkim sankcijama, ne pridaje značaja najnovijim ograničenjima koja se stavljaju pred rukovodstvo RS.

Naš sagovornik ukazuje da su ove sankcije još jedan dokaz da Amerika biše nije vodeća svetska sila i da nema snagu da politički reši probleme, već ih rešava jednom vrstom nasilja - sankcijama.

"Pre godinu dana Amerikanci su uveli sankcije i Miloradu Dodiku. Nastavili su serijom sankcija. Oni ovim samo pokazuju svoju nemoć da reše političke probleme, već pokušavaju da ih reše jednom vrstom nasilja. Sankcije ne znače ništa ako ovi ljusi nemaju, a koliko znamo - nemaju, imovinu u SAD", kaže Kozomara.

Kozomara ukazuje da postoji opasnost, jer SAD žele po svaku cenu da održe, makar i privid, da se još uvek pitaju za sve na međunarodnoj sceni. 

"Može biti opasno da SAD u toj nemoći i nastojanju da se prikažu i dalje kao vodeća sila, iako očigledno nisu, mogu kao tvorci Dejtonskog sporazuma da krenu u razaranje Republike Srpske. Mislim na potpuno razvlašćivanje u onim delovima gde RS ima elemente državnosti koje je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je verovatno sledeća faza koju bi Stejt department moga da uradi Republici Srpskoj", upozorava Kozomara.

Opasnost je, kaže, i u PIK-u, jer iako ga Rusija više ne priznaje i beznačajan je, može poslužiti Zapadu da ukine Vladu Republike Srpske. 

"Mogu preko PIK-a da ukinu vladu. Neće to ići odjednom, ali u parlamentu mogu da promene izborni zakon, pošto će se birati jedan predsednik BiH i dva potpredsednika na teritoriji čitave BiH. Ima tu mnogo elemenata koje Bošnjaci pokušavaju da nametnu stranim okupatorima i protektorima u BiH", ukazuje Kozomara.

Najveća opasnost Republici Srspkoj preti kada je u pitanju stavljanje pod protektorat i slanje dodatnih NATO trupa. 

"To jeste opasnost. Međutim, ovo rukovodstvo Republike Srpske je visprenije i jedinstvenije nego bilo koje do sada i verovatno neće prihvatiti odluke koje bi došle sa strane i koje bi uticale na položaj Republike Srpske, koji joj je garantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglašava Anđelko Kozomara.

Naš sagovornik izražava bojazan da će Bošnjaci, kako bi isprovocirali vojnu intervenciju, koja bi jedino mogla da im "pomogne", pokrenuti incidente ili čak seriju incidenata, baš kao što to čini Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji. 

image