Neobaveštenost ili geopolitička osvešćenost: Zašto se mladi u Srbiji "hlade" od Zapada?

Rezultati novog istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije uopšte ne čude, kaže za RT Balkan Đorđe Vukadinović

Činjenica da su mladi u Srbiji sve skeptičniji prema Zapadu, a otvoreniji prema Istoku, uopšte ne čudi i u skladu je sa nalazima mnogih skorašnjih istraživanja, a njihov stav ima veliki udeo u tome što se srpska javnost u celini "hladi" od Zapada, kaže za RT Balkan politički analitičar Đorđe Vukadinović, glavni urednik "Nove srpske političke misli".

Novo istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije pokazalo je da 36 odsto mladih u Srbiji gaji negativne stavove prema Evropskoj uniji, indiferentan je svaki drugi, a tek skoro svaki peti ispitanik pozitivno misli o tom bloku.

"Mladi u ovom trenutku ne vide EU kao garant stabilnosti, bezbednosti i nekog prosperiteta", navodi generalni sekretar te organizacije Miljana Pejić.

Dok Pejić ovakvo raspoloženje među mladima pripisuje zamoru od sporog toka integracije Srbije u EU, javnom diskursu i njihovom "emotivnom utisku" o spoljnoj politici, a svemu tome, navodi, doprinose dezinformacije, lažne vesti, trenutna geopolitička situacija, a ništa manje dijalog Beograda i Prištine, Vukadinović ističe da ovakvi stavovi uzimaju sve više maha kod mladih baš zato što su oni obrazovaniji, kritičniji i bolje obavešteni o geopolitičkoj stvarnosti današnjice.

Vukadinović napominje da je stereotip "sa kojim dobar deo naše ovdašnje, evroatlantske javnosti barata", a koji postulira da se takvo raspoloženje pripisivalo konzervativnim i neobrazovanom biračkom telom, u stvari "daleko od realnosti".

"Oni teško prihvataju da je raspoloženje u Srbiji takvo, odnosno da se prilično promenilo, kada je reč o evroatlantskim integracijama, pa se onda teše time da su neobrazovani i stariji ljudi oni koji daju taj rezultat u zbiru", kaže Vukadinović.

"Sada upravo urbani centri daju taj evroskeptični nalaz, kao i skeptičnije odgovore od prosečne populacije. Mladi, obrazovaniji i obavešteniji, upravo zbog te bolje obaveštenosti, sada su kritičniji prema evroatlantskim integracijama od njihovih roditelja, ili stanovništva u nekim možda manje razvijenim i urbanim sredinama", ističe naš sagovornik.

Kad je reč o "atlantskom" delu, odnosno NATO-u, onda je to "bukvalno katastrofa", što će reći jednocifreni nivoi podrške. Kad je reč o EU, tu je situacija donekle drugačija, odnosno tu je podrška negde oko 40 odsto, napominje Vukadinović.

Kako dodaje, rezultati istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije u skladu su sa nalazima koje dobija NSPM, ali i onima koje u poslednje vreme dobijaju drugi istraživači i agencije, iako ih, kako napominje, "mnogi guraju u drugi plan".