Srbija i Balkan

Amabasada Rusije u BiH: Američke sankcije primer dvostrukih aršina i licemerstva, zaslužuju prezir

Sankcije su metod delovanja samouverene snage i sve više oronulog uma, poručuju iz ruske ambasade
Amabasada Rusije u BiH: Američke sankcije primer dvostrukih aršina i licemerstva, zaslužuju prezirwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ambasada Ruske Federacije u BiH ocenila je da najnoviji set sankcija Ministarstva finansija SAD predstavnicima rukovodstva Republike Srpske predstavlja primer dvostrukih aršina i licemerja te ne zaslužuju ništa drugo osim prezira. 

Sankcije se uvode zbog navodnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu, istakli su iz ruske Ambasade Rusije.

Kako ističu, korišćenje sankcionih instrumenata ukazuje na odustajanje takozvane međunarodne zajednice od uloge koja joj je dodeljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je da bude objektivan i nepristrasan posrednik u dijalogu strana u BiH.

"Umesto toga, usvojena je taktika kažnjavanja i bukvalnog davljenja onih koji se ne potčinjavaju volji zapadnih mentora. Naravno, u svetu, stvorenom od kolektivnog Zapada i zasnovanom na moći novca, finansijske sankcije mogu doneti izvesnu nelagodu, ističe se u reagovanju Ambasade Rusije.

U reagovanju se navodi i da sankcije nisu u stanju da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova.

"Sankcije su metod delovanja samouverene snage i sve više oronulog uma. Upravo zato one ne zaslužuju ništa osim prezira, poručuju iz Ambasade Rusije.

Podsećamo da je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD, zbog donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u RS, uvela sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

image