Srbija i Balkan

"Pitanje karaktera i vaspitanja": Sin predsednika Skupštine RS neće da igra za reprezentaciju BiH

Nenad Stevandić za RT Balkan kaže da je vaterpolo u RS, zahvaljujući sporazumu po kojem igraju u srpskoj ligi znatno bolji od onog u Federaciji, bez obzira što FBiH ima mnogo više novca u budžetu i odvaja ga za sport
"Pitanje karaktera i vaspitanja": Sin predsednika Skupštine RS neće da igra za reprezentaciju BiH© Ненад Стевандић приватна архива/уступљена фотографија

Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić naišao je na negativne komentare iz Sarajeva samo zato što je uz snimak svog sina sportiste istakao da je Srđan Stevandić odbio da igra za vaterpolo reprezentaciju BiH i da će igrati samo za Srbiju, ukoliko dobije poziv.

Naime, Stevandićev sin je vaterpolista, jedan od najboljih sportista u čitavoj BiH, nagrađivan i uspešan, sedmostruki prvak države. Međutim, za reprezentaciju ne želi da igra, jer je jedina reprezentacija kojoj oseća da pripada srpska. 

Mlađi Stevandić dvaput je odbio poziv, čak i kapitensku traku, što je njegov otac podelio na društvenim mrežama.

U stilu "odbijene devojke", počeli su da se nižu uvredljivi komentari iz sarajevskih krugova, a u njima prednjači ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković, koji je u sportskoj objavi video razlog da uvredi, ne samo porodicu Stevandić, već i sve Srbe. 

Konaković je naveo da "žali" predsednika Narodne skupštine Republike Srpske koji "živi u BiH, a sanja Srbiju" kao i da "može da ode da živi u Srbiji", nazivajući ovo "ratnim pokličom".

Na navedeno, predsednik parlamenta RS poručio je da želi da odgovori uljudno.

"Na jednu sportsku objavu, priključili ste se histeričnim i necivilizovanim reakcijama. Moje pretke u Srbiju su terali Turci, Austrougari, ustaše i fašisti. Kako smatram da niste sledbenik nikog od navedenih, molim Vas da to ne činite. Izvinjenje nije obavezno. Uvrede i pretnje mi upućuje neobrazovani polusvet i ostrašćeni primitivci koji tako bilduju patriotske mišiće", kazao je Stevandić, pa nastavio:

"Vi ste ipak bili sportista i znate da i mnogi Bošnjaci igraju za Srbiju. Vaterpolo klub 'Banjaluka' je sedmostruki prvak i pobednik kupa BiH. Napredovali su otkad igraju u ligi Srbije. Tako su i tri puta igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, što valjda predstavlja i uspeh BiH. Vaterpolo u Sarajevu napreduje zbog tih uspeha i možda i oni osvoje prvenstvo i zaigraju na tom nivou, što ne zameram niti osporavam kao realnu mogućnost", dodaje Stevandić.

On je poručio da je reprezentacija stvar ličnog izbora, a da je njegovo da bude ponosan.

"U mestu gde su rođeni skoro svi Stevandići u FBiH nema drugog groblja i spomenika, sem srpskog, a tamo su sahranjeni i oni koji su stvarali i pali za Republiku Srpsku koja jeste realnost i ne brani drugima da igraju i biraju za koga da igraju ili slave i tuguju. Mi smo svoji na svome, starog i dugog korena, i neće nas niko oterati", poručio je Stevandić Konakoviću, ali i svima ostalima kojima je smetala odluka mlađih Stevandića i zbog koje žele da ih oteraju.

image