Srbija i Balkan

Petković odgovorio Hovenijeru: Znamo gde su granice na KiM, to su granice Srbije

Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada, naglasio je Petković
Petković odgovorio Hovenijeru: Znamo gde su granice na KiM, to su granice Srbije© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorio je večeras ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefriju Hovenijeru da Srbija odlično zna gde su granice na Kosovu i Metohiji – to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244.

Hovenijer je ranije izjavio da je "Kosovo za Ameriku nezavisna i demokratska država, a Srpska lista opoziciona stranka, kao i sve druge opozicione partije na Kosovu, koju ne smatraju srpskom političkom strankom, već strankom etničkih Srba na Kosovu".

Ambasador je, takođe, rekao da SAD žele i očekuju da Srpska lista učestvuje na novim lokalnim izborima na severu KiM i da ne treba dovoditi u pitanje da li je Kosovo suverena država, a da je Srpska lista - opoziciona partija, koja predstavlja stranku etničkih Srba.

"Video sam neke komentare Srpske liste nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu i želim da istaknem nekoliko stvari. Prvi je da SAD Kosovo smatraju nezavisnom i demokratskom državom, a mi smo ga od proglašenja nezavisnosti 2008. godine priznali kao suvereno. Posao koji radimo sa Srpskom listom, kao političkom strankom Kosova, je posao koji radimo i sa drugim opozicionim partijama na Kosovu", kazao je Hovenijer.

On je istakao i da ne bi trebalo da se postavlja pitanje o stavu SAD da je Kosovo, samo po sebi, nezavisna država.

"A, to uključuje i sever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao. Znamo tačno gde je granica, severno od Mitrovice. Želimo da Srpska lista igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu. Moramo ovo da razjasnimo", poručio je Hovenijer.

Petković je u objavi na Tviteru reagovao na stavove američkog ambasadora u Prištini i poručio da Srbija dobro zna gde su joj granice.

"Znamo mi dobro, ambasadore, gde su granice na Kosovu i Metohiji, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada", napisao je Petković.

Podsetimo, predstavnici Srpske liste Igor Simić i Slavko Simić prošle sedmice razgovarali su u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na sastanku je prenet stav srpske zajednice o politički bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, potrebi da se poštuju potpisani sporazumi uključujući i dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i mapi puta za deeskalaciju situacije na severu KiM.

Simić je nakon sastanka izjavio da je bez deeskalacije situacije na severu besmisleno pričati o izborima.

image