Srbija i Balkan

Dačić: Sećanje na pogrom Srba u "Oluji" nije provokacija, nego dan tuge

Kada se se govori o zločinima nad Srbima, uvek postoji umanjivanje žrtava i zaključak "tako im i treba", kaže šef srpske diplomatije
Dačić: Sećanje na pogrom Srba u "Oluji" nije provokacija, nego dan tuge© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

To su dani kada treba da se tuguje, izjavio je, povodom obeležavanja Dana sećanja na pogrom Srba u "Oluji" u Hrvatskoj u avgustu 1995. godine, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je dan sećanja na žrtve srpskog naroda i bilo bi dobro da se izvuku pouke da se to više nikada ne ponovi. Ako pogledate da je to u Hrvatskoj trenutak velike proslave i likovanja, onda vidite da je to u stvari jedan kontinuitet zločina nad Srbima", rekao je Dačić.

Komentarišući kritike što se Dan sećanja na pogrom Srba u "Oluji" obeležava u Prijedoru, on je ocenio da ti kritičari gledaju samo jednu stranu i to zločine nad Muslimanima i Hrvatima, što je bilo i što niko ne spori, ali da kada se govori o zločinima nad Srbima, uvek postoji umanjivanje žrtava i zaključak "tako im i treba".

Dačić je istakao da niko ne pominje da je u Sarajevu živelo 150.000 Srba i upitao gde su oni danas.

Šef srpske diplomatije je podsetio da Srbija ima dogovor sa Republikom Sropskom da zajedno obeležavaju važne događaje i stradanja u istoriji srpskog naroda, naglašavajući da obeležavanje u Prijedoru nije provokacija.

"Mi imamo pravo na specijalne odnose sa Republikom Srpskom, imamo pravo da brinemo o našem narodu. Ako Turci imaju pravo da brinu o Muslimanima u BiH, koji nemaju nikakve veze sa turskim narodom, kada Amerikanci mogu da brinu o Albancima na Kosovu i Metohiji, zar mi treba da žmurimo nad problemima u kojima žive Srbi", rekao je Dačić za "Pink".

On je ukazao na dvostruke standard Zapada i na to da je bivša SR Jugoslavija bombardovana, navodno, zbog humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji, dok niko nije odgovarao za humanitarnu katastrofu koju su hrvatske snage napravile nad Srbima u Republici Srpskoj Krajini.

"Onda kažu da Kosovo ima pravo da traži da bude van Srbije, a Republika Srpska i Republika Srpska Krajina ne mogu da traže izdvajanje. Nije dozvoljena upotreba Vojske SR Jugoslavije protiv separatista na Kosovu, a u 'Oluji' su Hrvatskoj aktivno pomagale zapadne zemlje", kaže Dačić.

Ministar smatra da Srbija i Hrvatska treba da razgovaraju o otvorenim pitanjima i gde se nalaze u svojom odnosima, ali ne da bi prevaspitavale jedna drugu i očekivale da će neko preorijentisati svoje stavove.

Govoreći o knjizi Josipa Pečarića, čije izdavanje je podržalo Ministarstvo hrvatskih veterana, a u kojoj piše da je Jasenovac bio radno-sabirni centar, da tu nisu bili Srbi, nego "zatočenici protivnici Nezavisne Države Hrvatske" i da su primali pakete, Dačić je rekao da je to potvrda da u Hrvatskoj postoje mnoge političke snage koje se ne kaju zbog genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

"U Hrvatskoj postoje političke snage koje o tome pričaju kao o najvećim tekovinama hrvatske države, vrši se rehabilitacija ustaških zločina i umanjivanje srpskih stradanja. Tako da je normalno da iz toga proistekne negativni odnos i antisprska histerija koja vlada u Hrvatskoj", ocenio je Dačić.

image