"Koha ditore": EU traži od Kurtija da povuče gradonačelnike sa severa Kosova

U saopštenju od 3. juna, koje je usaglasilo 27 država članica, EU jasno kaže da je spremna da preduzme mere u slučaju neuspeha deeskalacije, piše "Koha ditore"

Zvaničnici Evropske unije ocenili su dosadašnje postupke vlade tzv. Kosova kao nedovoljne s obzirom na eskalaciju situacije na severu, za šta su ponovili da su i dalje zabrinuti. 

Iako su pozdravili smanjenje broja policijskih snaga na severu, EU je saopštila da treba obustaviti rad takozvane Kosovske policije i u blizini četiri opštine koje pretežno naseljavaju Srbi, pre svega zbog ranije iznetog zahteva da se smene predsednici opština.

Trenutno samo Ljuljzim Hetemi obavlja svoju dužnost u zgradi opštine u Leposaviću.

"EU je i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova. EU osuđuje nasilje i nastavlja da poziva na hitnu deeskalaciju obe strane. EU je postavila konkretne zahteve za deeskalaciju za obe strane, prema izjavi visokog predstavnika u ime EU od 3. juna i od 22. juna i zaključcima Evropskog saveta od 30. juna. U saopštenju od 3. juna, koje je usaglasilo 27 država članica, EU jasno kaže da je spremna da preduzme mere u slučaju da ne dođe do deeskalacije", saopštila je Kancelarija za informisanje Evropske unije, prenosi "Koha ditore".

Nakon sastanka glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u Bratislavi, vlada tzv. Kosova pristala je da se specijalne jedinice ukloni iz opština za 25 odsto. 

Takođe je dogovoreno i da se posle leta izađe sa javnom izjavom podrške održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu.

Ali, prema EU, ove akcije nisu dovoljne.

"EU je zatražila od 'Kosova' da deeskalira situaciju i odmah obustavi policijske operacije u i oko četiri opštinske zgrade na severu Kosova, a da četiri gradonačelnika svoje dužnosti nastave da obavljaju u objektima koji nisu opštinski. EU pozdravlja najavu vlade Kosova o trenutnom smanjenju prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova, kao i posvećenosti daljem smanjenju tenzija nakon zajedničkih bezbednosnih procena Kosovske policije", navodi se u saopštenju i dodaje da su potrebni dodatni koraci.

Iz vlade tzv. Kosova nisu najavili da li će odgovoriti na zahtev EU za premeštanje gradonačelnika Hetemija iz zgrade opštine.

Ministar lokalne samouprave Elbert Krasnići rekao je u sredu da ostavke gradonačelnika ne može da traži niko.