Srbija i Balkan

Počela izrada uputstva za nove izbore na severu KiM: Gotovo do 1. septembra

Preduslov je da sa dužnosti prvo smene sadašnji gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom
Počela izrada uputstva za nove izbore na severu KiM: Gotovo do 1. septembraGetty © Samuel Aranda / Stringer

Put za nove izbore na severu KiM biće otvoren po završetku nacrta administrativnog uputstva koji će izraditi grupa zvaničnika, a rok za pripremu dokumenta je 1. septembar, navodi "Gazeta ekspres".

Preduslov je da se sa dužnosti prvo smene sadašnji gradonačelnici.

Šef ove grupe Besim Mirtezani je rekao da će taj posao, započet pre dva dana, biti obavljen brzo.

"Verujem da ćemo brzo sačiniti uputstvo. Sada su pravila definisana zakonom o lokalnoj samoupravi. Postojala je još jedna procedura sa CIK-om. Posao ide dobro", rekao je on.

Čini se da je vlada Aljbina Kurtija posvećena nastavku povlačenja policajaca iz opštinskih zgrada na severu, dva meseca nakon što su, uz pomoć policije, izabrani albanski gradonačelnici ušli u svoje kancelarije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je 26. jula da se spremaju za nove izbore na severu zemlje, tačno dva meseca nakon što su novi albanski gradonačelnici ušli u opštinske objekte uz pomoć policije.

Pet dana kasnije Ministarstvo lokalne samouprave pokrenulo je proceduru za izradu administrativnog uputstva u vezi sa građanskom inicijativom za smenu predsednika opština.

Odluka od 31. jula koju je potpisao ministar Elbert Krasnići predviđa formiranje radne grupe koja će se baviti ovim procesom. Ministar je to potvrdio nakon što je dokument objavljen u medijima.

"Radna grupa je odgovorna za izradu Administrativnog uputstva za određivanje procedura i rokova za građansku inicijativu za smenu predsednika opština. Radna grupa mora da doradi nacrt administrativnog uputstva i da ga dostavi Kancelariji generalnog sekretara MALS-a do 1. septembra 2023. godine", navodi se u odluci tog ministarstva.

image