Srbija i Balkan

Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije razgovarali o najvažnijim nacionalnim pitanjima

Predsednici i poglavar SPC treba da razmotre pozicije Srbije kada je reč o kosovskom čvoru, ali i razmotre temu snažnih pritisaka koje ovih dana trpi kompletno rukovodstvo Srpske, jer je stavljeno na crnu listu SAD
Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije razgovarali o najvažnijim nacionalnim pitanjima© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sastali su se u manastiru Osovica, koji se nalazi u opštini Srbac u RS, i razgovarali o najvažnijim nacionalnim pitanjima i iskušenjima.

Prema informacijama "Novosti", važan razgovor protekao je bez prisustva medija.

Vučić, Dodik i poglavar SPC razmotrili su pozicije Srbije kada je reč o kosovskom čvoru, uz analizu očekivanja velikih sila u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe, na stolu je trebalo da bude i tema snažnih pritisaka koje ovih dana trpi kompletno rukovodstvo Srpske, jer je stavljeno na crnu listu SAD, odnosno konstantne težnje pojedinih zapadnih država i bošnjačkih političkih krugova da se Banjaluka optuži za razgradnju Dejtonskog sporazuma, što predstavlja veliku opasnost za opstanak Republike Srpske.

Inače, odluka rukovodstva u Srbiji i Srpskoj da se u tom gradu upriliči sećanje na više od hiljadu ubijenih i 250.000 proteranih Srba iz Hrvatske naišla je na veliki otpor političkog Sarajeva.

Vučić je na svom Instagram nalogu objavio da je posetu Republici Srpskoj započeo iz manastira Osovica, u društvu Dodika i srpskog patrijarha.

Poručio je da je ovo najbolje mesto, inače simbol zajedništva, vere, nade i snage, za razgovore o veoma važnim temama za Srbiju, Srpsku i sve Srbe.

"Zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i svedok naše preteške sudbine i istorije na ovim prostorima, ovaj manastir je centar okupljanja vernog naroda i očuvanja našeg identiteta kroz vekove", napisao je Vučić uz video-snimak.

image