Srbija i Balkan

Sud u Prištini prelomio: "Kljan Kosova" nastavlja sa radom, neće se dozvoliti podrivanje slobode medija

Pokušaji vlade tzv. Kosova da podriva slobodu medija nisu uspeli, navode iz Udruženja novinara "Kosova"
Sud u Prištini prelomio: "Kljan Kosova" nastavlja sa radom, neće se dozvoliti podrivanje slobode medijaGetty © Horacio Villalobos/Getty Images

Privredni sud u Prištini doneo je odluku kojom se odobrava nastavak rada televizije "Kljan Kosova" i tako osporava prethodno rešenje tzv. vlade Kosova da je zatvori.

Udruženje novinara "Kosova" (AGK) pozdravilo je ovu odluku prištinskog suda da odobri žalbu televizije "Klan Kosova" na odlaganje izvršenja rešenja o suspenziji sertifikata o poslovanju Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine. 

"Sud ocenjuje i činjenicu da tužilac vrši funkciju pružaoca audiovizuelnih medijskih usluga i sve dok nastavak vršenja iste funkcije ne predstavlja povredu javnog interesa, sud u ovom slučaju ocenjuje da bi odlaganje izvršenja osporenih odluka bilo upravo suprotno javnom interesu i garancijama koje su definisane 'Ustavom Republike Kosovo' i međunarodnim instrumentima koji se primenjuju u 'Kosovu' za slobodu medija", navodi se u odluci suda.

AGK će pažljivo pratiti ostale postupke koji su u toku, sa nadom da će brzi epilog zaključiti ovu epizodu pokušaja vlade da podriva slobodu medija na tzv. Kosovu.

Predsednik Udruženja novinara "Kosova", Džemail Redža, ovim povodom oglasio se na Tviteru.

"Pozdravljamo sudsku presudu u Prištini kojom se 'Kljan Kosova' dozvoljava da radi, nakon odluke Vlade Kosova da ga zatvori", napisao je on.

image