Srbija i Balkan

Pretnje iz Prištine: Ako Vojska Srbije uđe na 'Kosovo' suočiće se sa NATO-om

Zamenik ministra odbrane lažne države 'Kosovo' optužuje Srbiju za namerno izazivanje sukoba na severu južne srpske pokrajine
Pretnje iz Prištine: Ako Vojska Srbije uđe na 'Kosovo' suočiće se sa NATO-omNone © TANJUG/STF

Zamenik ministra odbrane tzv. države Kosovo Šemsi Silja izjavio je da ukoliko Vojska Srbije pokuša da uđe na teritoriju Kosova i Metohije, suočiće se sa NATO alijansom, Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), ali i drugim bezbednosnim institucijama, prenosi "Kosovo onlajn."

"Srbija zna da nije lako napasti 'Kosovo', treba da zna da 'Kosovo' više nije kao 1999. godine. Danas 'Kosovo' ima policiju, vojsku, postoje bezbednosni segmenti koji su pripremljeni na odgovarajućim nivoima. Treba da zna da će se suočiti sa ozbiljnom silom, NATO je tu",  istakao je Silja.

On je napomenuo da postoji potencijalna opasnost od toga da Vojska Srbije uđe na teritoriju Kosova i Metohije, ali i da, prema njegovim rečima, "Srbija namerno širi dezinformacije propagandom u cilju da dođe do sukoba na severu Kosova".

"Institucije rade svoj posao, bezbednosni segmenti, policija i drugi organi prate situaciju, kako bi realizovali svoju misiju, koja podrazumeva sprovođenje sporazuma u ​​kojima se stvara stabilnost, uprkos činjenicama da Srbija želi da situacija bude napeta", rekao je Silja i dodao da je međunarodna zajednica obaveštena o opasnosti koja preti 'Kosovu' od strane Srbije, istučući da Kfor prati situaciju na severu koja je napeta.

Ovakva izjava ministra odbrane lažne države 'Kosovo' dolazi nakon što je Vojska Srbije oborila za sada nepoznate dronove na području Merdara i Raške koji su osmatrali kasarne i položaje VS. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom obaranja drona iznad vojnih objekata u blizini Raške na jugu zemlje, rekao je da to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije primećene bespilotne letelice i ocenio da je reč o "svojevrsnom vidu agresije".

Vučić je istakao da se Srbija "ni sa kim ne sukobljava", ali da ne može da dozvoli da neko špijunira njene oružane snage.

"Primećivali smo ih danima ranije i onda smo ih upozorili. Takva vrsta izviđanja i nedozvoljenog obaveštajnog rada predstavlja svojevrstan vid agresije na suverenu zemlju", rekao je Vučić novinarima na vojnom poligonu "Pasuljanske livade" u istočnoj Srbiji, gde se održavaju vežbe "Manevri 2022".

Vučić je povodom incidenta rekao da su dronovi NATO-a 2. novembra celodnevno "obigravali na Brnjaku i Jarinju."

"Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo?"

Predsednik Srbije je istakao i da se "vidi združena delatnost protiv Srbije."

"Ni sa kim se ne sukobljavamo, ali da li hoćete da nam neko špijunira vojsku, da na teritoriji centralne Srbije ulazi u svaki hangar i prebrojava koliko metaka, granata imamo. Podsetiću Vas da su dronovi NATO-a 2. novembra ceo dan obigravali na Brnjaku i Jarinju", rekao je Vučić.

image