Srbija i Balkan

Dan sećanja u Prijedoru; Vučić: Petrovačka cesta samo jedna tačka u toj najtužnijoj koloni

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe održano je večeras u Prijedoru
Dan sećanja u Prijedoru; Vučić: Petrovačka cesta samo jedna tačka u toj najtužnijoj koloni© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Danas je obeleženo 28 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", odnosno napada na Srbe u Krajini.

Centrala manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" počela je u Prijedoru parastosom koji je služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

"Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. godine na tlu savremene Evrope o čemu svi u celoj Evropi ćute. Koristiće sve izraze, ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za vreme "Oluje" ubijeno je i nestalo 1.861 osoba srpske nacionalnosti, saopšteno je iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Od tog broja je ubijeno i nestalo 1.211 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, 548 žena i 12-oro dece, navodi se u saopštenju ovog udruženja i dodaje da je trajno proterano više od 220.000 Srba, zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno oduzeto.

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti.

Vučić je poručio da Srbija više nikada neće ćutati o zločinima nad srpskim narodom.

Danas su potpisani i sporazumi o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama - jedan u Donjoj Gradini, drugi u Beogradu.

Dan sećanja na ubijene i proterane Srbe obelen je u Prijedoru u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Željke Cvijanović i drugih zvaničnika Srpske i Srbije, kao i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

  • 4. avg 2023 • 20:11

    20:11

    Vučić: Sve će reći, ali nikada neće reći da je to bilo najveće etničko čišćenje na evropskom tlu

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da smo poslednjih dana svedoci toliko licemerja, dvostrukih standarda u ponašnju velikih sila prema nama Srbima.

    "Sa toliko se problema suočavamo, da i mi koji moramo da brinemo o narodu, moramo da damo oduška i sopstvenim mislima", istakao je predsednik Vučić.

    "Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. godine na tlu savremene Evrope o čemu svi u celoj Evropi ćute. Koristiće sve izraze, ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo", dodao je on.

    Opširnije pročitajte OVDE

  • 20:10

    Dodik: "Oluja" je bila planirani zločinački poduhvat

    "Ono što oni nazivaju Olujom bio je zločinački poduhvat koji je planiran. Hrvati su angažovali preko 200.000 vojnika, a stanovnika je bilo 200.000. Znači na svako nedužno dete, ženu, starca, angažovan je po jedan naoružani vojnik", naglasio je predsednik RS Milorad Dodik.

    Opširnije pročitajte OVDE

  • 20:07

    Damjanić: Knin nosimo u srcu

    Jovana Damjanić koja je 4. avgusta 1995. godine proterana sa svog ognjišta u Kninu rekla je, na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je večeras održana u Prijedoru, da Knin nosi u srcu i da Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije.

    "Živela sam srećno detinjstvo okružena rođacima, kumovima, prijateljima, komšijama i nisam znala da postoje loši ljudi. Iz Knina sam iščupana sa svog igrališta 4. avgusta 1995. godine", rekla je Damjanić.

    Dodala je da, uprkos tome što im je majka tada govorila da je sve u redu, ništa nije bilo u redu.

    "Iako nam je mama govorila da je sve u redu, lica ostalih ljudi i njihovi uplašeni pogledi otkrivali su da više ništa nije u redu", rekla je Damjanić i dodala da je njena porodica automobilom sa nekoliko kofera otišla sa svog ognjišta.

    "Novi dom smo privremeno našli u okolini Kruševca, roditelji, sestra i ja smo tu počeli ponovo da puštamo boje u svoj život. Nakon sedam godina se zbog životnih prilika selimo u Pančevo gde sam započela svoje srednje obrazovanje u Medicinskoj školi, ali nas je život poslao na još jedno putovanje kada smo se 2004. godine preselili u Republiku Srpsku, u Prijedor gde sestra i ja završavamo srednje škole i zasnivamo radni odnos porodice", rekla je Damjanić.

    Istakla je da Knin nose u srcu kao i da su ga usadili u srca svoje dece jer, kako kaže, na Srbiju imaju lepo sećanje.

    "Na Bogu je da oprosti, ja zaboraviti ne mogu i baš zbog toga što je Republika Srpska Krajina doživela takvu sudbinu, Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije", zaključila je Damjanić.

  • 19:06

    Patrijarh Porfirije: Mir je najviša vrednost. Uslov bez kog nemamo ljudskog dostojanstva

    Parastos stradalima služio je patrijarh srpski Porfirije.

    "Sabrali smo se ovde da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna  kojima je u leto 1995. godine Prijedor im je bila prva stranica spasa tokom ne bivalog po razmerama nasilnog egzodusa našega naroda. Neki su zastali i ostali ovde, neki su nastavili dalje. Ipak, za 1893 nije bilo nade za lepše i bolje dane. Danas smo sabrani u molitvenom sećanju na prognane, stradale i njihove grobove neopevane", rekao je Patrijarh. 

    "Mir je najviša vrednost. Uslov bez kog nemamo ljudskog dostojanstva", naglasio je patrijarh Porfirije.

  • 18:58

    Počela centralna ceremonija Dana sećanja u Prijedoru (FOTO)

    Centrala manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" počela je večeras u Prijedoru parastosom koji služi patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

    Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladmir Orlić i nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS, prenosi Tanjug.

    Nakon parastosa obratiće se predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    Ovo je prvo obeležavanje Dana sećanja koji Srbija i Republika Srpska organizuju u RS.

    Prijedor je grad koji je među prvima prihvatio izbeglice iz Krajne tokom akcije Oluja koja je počela 4. avgusta 1995. godine i u kojoj je proterano više od 220 000 ljuidi i ubijeno skoro 2000 civila.

  • 14:36

    U Drvaru služen parastos za ubijene Srbe u "Oluji"

    U Drvaru je služen parastos i položeni su venci kod spomen-obeležja Guvno povodom 28 godine od stradanja i progona Srba u pogromu "Oluja".

    Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da Krajišnici nikada neće zaboraviti strašan zločin koje su hrvatske snage počinile nad Srbima iz Krajine, Like, Dalmacije i Korduna avgusta 1995. godine.

    Više od stotinu Drvarčana okupilo se danas na Guvnu gde su odali počast ubijenim Srbima, među prisutinima bili su Runićeva, te načelnici opština Istočni Drvar Milka Ivanković, šef konzularne Kancelarije Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić.

    Prisustvovali su i članovi delegacija boračke organizacije Drvar, Istočni Drvar, Ministarstva pravosuđa Livanjskog kantona, kao i političkih stranaka SNSD i SNP.

    Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

    Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

  • 14:07

    Vučić: Pružamo poštovanje svim žrtvama, ali nismo spremni da zaboravimo srpske

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Banjaluci da "Srbija poštuje Povelju Ujedinjenih nacija ali i Dejtonski sporazum koji počiva na tri konstitutivna naroda i dva entiteta".

    Vučić se na početku obraćanja u ime cele delegacije zahvalio rukovodstvu Republike Srpske na dočeku, a posebno predsedniku Miloradu Dodiku.

    "Republika Srbija poštuje povelju UN, u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog sporazuma, kao temelje BiH", istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da na isti način kao što Srbija poštuje integritet BiH, ona treba da poštuje integritet Republike Srbije, a što nije bio slučaj u Savetu Evrope.

    Vučić je kazao da su odnosi Srbije i Srpske na izuzetnom nivou, i da je zahvalan što zajedno obeležavaju sve važne događaje iz prošlosti.

    "Mi ne bežimo od pružanja poštovanja prema žrtvama svih drugih naroda, ali nismo spremni da zaboravimo srpske žrtve", ističe predsednik Srbije.

    Ističe da Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte, te da sankcije Republici Srpskoj smatra neadekvatnim.

    "Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati, niti se saglasiti sa onima koji su ih uvodili", dodaje Vučić.

    Napominje da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH.

    "Naša ideja je Otvoreni Balkan. Za nas je važno da pomognemo svim opštinama kojima možemo", kaže predsednik Srbije.

  • 14:02

    Dodik: Za zločin na Petrovačkoj cesti niko nije odgovarao

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srbija i Srpska imaju najjaču moguću saradnju koja nije usmerena ni protiv koga.

    On je podsetio da su danas posetili Petrovačku cestu, a da za zločin koji se tu dogodio niko nije odgovarao.

    "Drugima ne smeta naše pravo da obeležimo sećanje na žrtve", naveo je Dodik i dodao da neki u Sarajevu misle da su zaduženi za celu BiH, što nije slučaj.

    Dodik kaže da je siguran da je Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini, koja ne može ostati izvan Dejtonskog okvira.

    "Odnos Srbije prema RS pokazuje da nismo sami, da nismo napušteni, Vučić je kreirao nešto što nas okuplja, i da obeležimo događaje od nacionalnog značaja, a to činimo večeras deveti put", dodaje Dodik.

  • 13:51

    Potpisani sporazumi o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisali su sporazum o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.

    Izgradnja memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu posvećena jasenovačkim žrtvama biće prioritet dve vlade u narednom periodu, poručeno je na današnjem sastanku.

    U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i njegovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

    Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

    Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda, prenosi RTRS.

    U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko telo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, kao i predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

    Na današnjem sastanku je istaknutio da je saradnja Srpske i Srbije, koja proizilazi iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, odlična u svim oblastima, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

    Višković se u ime Vlade Republike Srpske zahvalio na podršci Srbije za sve zajedničke projekte Srpske i Srbije.

    Na sastanku je bilo reči i o trenutnoj političkoj situaciji u Repubici Srpskoj, BiH i regionu, a razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima.

  • 12:12

    Šapić: Oluja najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata

    Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata i dodao da je važno da se neguje kultura sećanja na srpske žrtve.

    Šapić je, nakon parastosa stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", koji je održan u crkvi Svetog Marka u Beogradu, naveo da je važno da pamtimo ono što se dogodilo u istoriji, ali i da ne smemo da dozvolimo da se slični zločini ponove.

    On je nakon polaganja venca na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije rekao da "ne smemo da zaboravimo činjenicu da smo negde i mi pogrešili kada smo dozvolili da nam se to desi".

    "Važno je da srpski narod više nikada ne dozvoli, bez obzira gde se nalazi, da niko nad njim izrši ovakav zločin i etničko čišćenje. Ko god da sutra bude na odgovornim mestima i na čelu države u ovoj zemlji mora da bude svestan da Srbija jeste matica srpskog naroda, da moramo da vodimo računa o svim Srbima gde god da se nalaze i da više nikada ne dozvolimo da nam se desi takav zločin i etničko čišćenje", rekao je Šapić,

image