Dan sećanja u Prijedoru; Vučić: Petrovačka cesta samo jedna tačka u toj najtužnijoj koloni

Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe održano je večeras u Prijedoru

Danas je obeleženo 28 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", odnosno napada na Srbe u Krajini.

Centrala manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" počela je u Prijedoru parastosom koji je služio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

"Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. godine na tlu savremene Evrope o čemu svi u celoj Evropi ćute. Koristiće sve izraze, ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za vreme "Oluje" ubijeno je i nestalo 1.861 osoba srpske nacionalnosti, saopšteno je iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Od tog broja je ubijeno i nestalo 1.211 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, 548 žena i 12-oro dece, navodi se u saopštenju ovog udruženja i dodaje da je trajno proterano više od 220.000 Srba, zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno oduzeto.

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje na Petrovačkoj cesti.

Vučić je poručio da Srbija više nikada neće ćutati o zločinima nad srpskim narodom.

Danas su potpisani i sporazumi o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama - jedan u Donjoj Gradini, drugi u Beogradu.

Dan sećanja na ubijene i proterane Srbe obelen je u Prijedoru u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Željke Cvijanović i drugih zvaničnika Srpske i Srbije, kao i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

4. avg 2023 • 20:11

Vučić: Sve će reći, ali nikada neće reći da je to bilo najveće etničko čišćenje na evropskom tlu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da smo poslednjih dana svedoci toliko licemerja, dvostrukih standarda u ponašnju velikih sila prema nama Srbima.

"Sa toliko se problema suočavamo, da i mi koji moramo da brinemo o narodu, moramo da damo oduška i sopstvenim mislima", istakao je predsednik Vučić.

"Danas smo bili na Petrovačkoj cesti, na samo jednom mestu u toj najtužnijoj koloni napravljenoj još od 1945. godine na tlu savremene Evrope o čemu svi u celoj Evropi ćute. Koristiće sve izraze, ali nikada neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo", dodao je on.

Opširnije pročitajte OVDE

Dodik: "Oluja" je bila planirani zločinački poduhvat

"Ono što oni nazivaju Olujom bio je zločinački poduhvat koji je planiran. Hrvati su angažovali preko 200.000 vojnika, a stanovnika je bilo 200.000. Znači na svako nedužno dete, ženu, starca, angažovan je po jedan naoružani vojnik", naglasio je predsednik RS Milorad Dodik.

Opširnije pročitajte OVDE

Damjanić: Knin nosimo u srcu

Jovana Damjanić koja je 4. avgusta 1995. godine proterana sa svog ognjišta u Kninu rekla je, na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je večeras održana u Prijedoru, da Knin nosi u srcu i da Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije.

"Živela sam srećno detinjstvo okružena rođacima, kumovima, prijateljima, komšijama i nisam znala da postoje loši ljudi. Iz Knina sam iščupana sa svog igrališta 4. avgusta 1995. godine", rekla je Damjanić.

Dodala je da, uprkos tome što im je majka tada govorila da je sve u redu, ništa nije bilo u redu.

"Iako nam je mama govorila da je sve u redu, lica ostalih ljudi i njihovi uplašeni pogledi otkrivali su da više ništa nije u redu", rekla je Damjanić i dodala da je njena porodica automobilom sa nekoliko kofera otišla sa svog ognjišta.

"Novi dom smo privremeno našli u okolini Kruševca, roditelji, sestra i ja smo tu počeli ponovo da puštamo boje u svoj život. Nakon sedam godina se zbog životnih prilika selimo u Pančevo gde sam započela svoje srednje obrazovanje u Medicinskoj školi, ali nas je život poslao na još jedno putovanje kada smo se 2004. godine preselili u Republiku Srpsku, u Prijedor gde sestra i ja završavamo srednje škole i zasnivamo radni odnos porodice", rekla je Damjanić.

Istakla je da Knin nose u srcu kao i da su ga usadili u srca svoje dece jer, kako kaže, na Srbiju imaju lepo sećanje.

"Na Bogu je da oprosti, ja zaboraviti ne mogu i baš zbog toga što je Republika Srpska Krajina doživela takvu sudbinu, Republiku Srpsku i Srbiju moramo čuvati još jače i još sigurnije", zaključila je Damjanić.

Patrijarh Porfirije: Mir je najviša vrednost. Uslov bez kog nemamo ljudskog dostojanstva

Parastos stradalima služio je patrijarh srpski Porfirije.

"Sabrali smo se ovde da se pomolimo za našu braću i sestre iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna  kojima je u leto 1995. godine Prijedor im je bila prva stranica spasa tokom ne bivalog po razmerama nasilnog egzodusa našega naroda. Neki su zastali i ostali ovde, neki su nastavili dalje. Ipak, za 1893 nije bilo nade za lepše i bolje dane. Danas smo sabrani u molitvenom sećanju na prognane, stradale i njihove grobove neopevane", rekao je Patrijarh. 

"Mir je najviša vrednost. Uslov bez kog nemamo ljudskog dostojanstva", naglasio je patrijarh Porfirije.

Počela centralna ceremonija Dana sećanja u Prijedoru (FOTO)

Centrala manifestacija povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale i proterane Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" počela je večeras u Prijedoru parastosom koji služi patrijarh Porfirije sa sveštenstvom u prisustvu velikog broja građana i zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Skupu na glavnom gradskom Trgu majora Karlice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednici parlamenata Vladmir Orlić i nenad Stevandić, premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministri i drugi zvaničnici Srbije i RS, prenosi Tanjug.

Nakon parastosa obratiće se predsednik RS Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je prvo obeležavanje Dana sećanja koji Srbija i Republika Srpska organizuju u RS.

Prijedor je grad koji je među prvima prihvatio izbeglice iz Krajne tokom akcije Oluja koja je počela 4. avgusta 1995. godine i u kojoj je proterano više od 220 000 ljuidi i ubijeno skoro 2000 civila.

U Drvaru služen parastos za ubijene Srbe u "Oluji"

U Drvaru je služen parastos i položeni su venci kod spomen-obeležja Guvno povodom 28 godine od stradanja i progona Srba u pogromu "Oluja".

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da Krajišnici nikada neće zaboraviti strašan zločin koje su hrvatske snage počinile nad Srbima iz Krajine, Like, Dalmacije i Korduna avgusta 1995. godine.

Više od stotinu Drvarčana okupilo se danas na Guvnu gde su odali počast ubijenim Srbima, među prisutinima bili su Runićeva, te načelnici opština Istočni Drvar Milka Ivanković, šef konzularne Kancelarije Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić.

Prisustvovali su i članovi delegacija boračke organizacije Drvar, Istočni Drvar, Ministarstva pravosuđa Livanjskog kantona, kao i političkih stranaka SNSD i SNP.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Vučić: Pružamo poštovanje svim žrtvama, ali nismo spremni da zaboravimo srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Banjaluci da "Srbija poštuje Povelju Ujedinjenih nacija ali i Dejtonski sporazum koji počiva na tri konstitutivna naroda i dva entiteta".

Vučić se na početku obraćanja u ime cele delegacije zahvalio rukovodstvu Republike Srpske na dočeku, a posebno predsedniku Miloradu Dodiku.

"Republika Srbija poštuje povelju UN, u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog sporazuma, kao temelje BiH", istakao je Vučić i dodao da je veoma važno da na isti način kao što Srbija poštuje integritet BiH, ona treba da poštuje integritet Republike Srbije, a što nije bio slučaj u Savetu Evrope.

Vučić je kazao da su odnosi Srbije i Srpske na izuzetnom nivou, i da je zahvalan što zajedno obeležavaju sve važne događaje iz prošlosti.

"Mi ne bežimo od pružanja poštovanja prema žrtvama svih drugih naroda, ali nismo spremni da zaboravimo srpske žrtve", ističe predsednik Srbije.

Ističe da Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte, te da sankcije Republici Srpskoj smatra neadekvatnim.

"Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati, niti se saglasiti sa onima koji su ih uvodili", dodaje Vučić.

Napominje da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH.

"Naša ideja je Otvoreni Balkan. Za nas je važno da pomognemo svim opštinama kojima možemo", kaže predsednik Srbije.

Dodik: Za zločin na Petrovačkoj cesti niko nije odgovarao

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srbija i Srpska imaju najjaču moguću saradnju koja nije usmerena ni protiv koga.

On je podsetio da su danas posetili Petrovačku cestu, a da za zločin koji se tu dogodio niko nije odgovarao.

"Drugima ne smeta naše pravo da obeležimo sećanje na žrtve", naveo je Dodik i dodao da neki u Sarajevu misle da su zaduženi za celu BiH, što nije slučaj.

Dodik kaže da je siguran da je Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini, koja ne može ostati izvan Dejtonskog okvira.

"Odnos Srbije prema RS pokazuje da nismo sami, da nismo napušteni, Vučić je kreirao nešto što nas okuplja, i da obeležimo događaje od nacionalnog značaja, a to činimo večeras deveti put", dodaje Dodik.

Potpisani sporazumi o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisali su sporazum o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama.

Izgradnja memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu posvećena jasenovačkim žrtvama biće prioritet dve vlade u narednom periodu, poručeno je na današnjem sastanku.

U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i njegovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda, prenosi RTRS.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko telo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, kao i predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

Na današnjem sastanku je istaknutio da je saradnja Srpske i Srbije, koja proizilazi iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, odlična u svim oblastima, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Višković se u ime Vlade Republike Srpske zahvalio na podršci Srbije za sve zajedničke projekte Srpske i Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o trenutnoj političkoj situaciji u Repubici Srpskoj, BiH i regionu, a razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima.

Šapić: Oluja najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata i dodao da je važno da se neguje kultura sećanja na srpske žrtve.

Šapić je, nakon parastosa stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", koji je održan u crkvi Svetog Marka u Beogradu, naveo da je važno da pamtimo ono što se dogodilo u istoriji, ali i da ne smemo da dozvolimo da se slični zločini ponove.

On je nakon polaganja venca na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije rekao da "ne smemo da zaboravimo činjenicu da smo negde i mi pogrešili kada smo dozvolili da nam se to desi".

"Važno je da srpski narod više nikada ne dozvoli, bez obzira gde se nalazi, da niko nad njim izrši ovakav zločin i etničko čišćenje. Ko god da sutra bude na odgovornim mestima i na čelu države u ovoj zemlji mora da bude svestan da Srbija jeste matica srpskog naroda, da moramo da vodimo računa o svim Srbima gde god da se nalaze i da više nikada ne dozvolimo da nam se desi takav zločin i etničko čišćenje", rekao je Šapić,

Ristić: "Oluja"- osmišljeni ratni zločin sa elementima genocida

Istoričar i direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić ocenio je povodom obeležavanja 28 godina od akcije "Oluja" u Hrvatskoj, da je ona u sebi sadrži elemente zločina genocida, pre svega kroz etničko čišćenje.

Kako je rekao za agenciju Tanjug, to je zločin koji je apsolutno najveći po svom obimu i po svom karakteru, u kontekstu rata za jugoslovensko nasleđe.

"To je zločin koji je dobrano dokumentovan u istorijskim izvorima, u smislu da istorijska nauka već vlada čitavim korpusom istorijskih izvora koji nam omogućavaju da sada, bezmalo 30 godina po okončanju te strašne kampanje, zaključimo da se radi o ratnom zločinu, o unapred osmišljenom i realizovanom ratnom zločinu, koji je imao podršku dela međunarodne zajednice na zapadu", istakao je Ristić.

Prema njegovim rečima, radi se o ratnom zločinu koji je bio potpuno na liniji onih ratnih zločina koji su se dešavali nad pripadnicima našeg naroda na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske u periodu Drugog svetskog rata, a to je zločin genocida.

"Negde tamo gde se stalo u maju 1945. godine od strane hrvatskih ustaša i hrvatske države, tamo je tadašnja hrvatska država u povoju, u prvoj polovini 90-tih godina, nastavila i nažalost dobrim delom okončala ono što njihovi prethodnici u periodu između 1941. i 1945. godine nisu uspeli. To je da bezmalo potpuno eliminišu prisustvo srpskog etničkog korpusa na teritoriji Hrvatske", ocenio je Ristić.

Kako je naveo, potpuno je logično i razumljivo, mada ne i opravdano, da su stavovi Srbije i pripadnika srpskog naroda i Hrvatske i pripadnika hrvatskog naroda po pitanju "Oluje" u ovom trenutku dijametralno različiti.

"Radi se o jednom kataklizmičkom događaju koji se desio pre samo 28 godina i bilo bi nerealno očekivati da obe strane već sada imaju usaglašen istorijski sud i vrednosni sud o svemu tome. Vreme mora da prođe, istoričari moraju da budu u potpunom posedu celokupnog istorijskog materijala, da bi mogli da sude na jedan objektivan i celovit način", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, bitno je sučeliti stavove i vrednosne sudove, znanja, istorijske činjenice i njihovu valorizaciju. Ristić je ocenio da će u jednom razumnom vremenskom roku doći do nečega što neće biti potpuno usaglašen stav, već jedan stav koji je daleko uravnoteženiji nego što je sad.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH: Jedno je stadanje Srba u RSK i VK

Proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine i sa područja Visoke Krajine treba posmatrati kao jedno stradanje, pošto je sa tih prostora uklonjen pravoslavni srpski narod koji je tu živeo od pamtiveka, saopštio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Podsećajući da je na današnji dan počela "dugo planirana, i od Zapada odobrena i pomagana", operacija hrvatske vojske u kojoj je srpski narod fizički eliminisan sa teritorije Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

Odbor ukazuje da je srpski narod Petrovca, Drvara i Ključa pokazao velikodušnost, davao hranu i vodu narodu koji je u kolonama napuštao Republiku Srpsku Krajinu.

"Proterivanje Srba iz Republike Srpske Krajine i iz područja Visoke Krajine - iz opština Petrovac, Grahovo, Drvar, Krupa, Sanski Most, Ključ, Donji Vakuf, Šipovo i Kupres - treba posmatrati kao jedno stradanje, pošto je uklonjen jedan pravoslavni srpski narod koji je na ovom području živeo od pamtiveka", ističe Odbor.

Kako se navodi u saopštenju, ne može se očekivati da će se Srbi vratiti pod hrvatsku i muslimansku vlast, jer tamo nisu dobrodošli, ali mora se pomoći narodu da sačuva svoju zemlju, svoje šume, njive, kuće, da ostvari svoja prava garantovana Dejtonskim sporazumom.

Iz Odbora dodaju da Republika Srpska i Srbija moraju nastaviti da pomažu srpskoj crkvi da obnavlja i gradi nove pravoslavne crkve u Republici Srpskoj Krajini i u Visokoj krajini - u Petrovcu, Krupi, Sanskom Mostu, Ključu, Grahovu, Livnu, Kupresu, Donjem Vakufu, Jajcu i na Vlašiću.

Kako se ukazuje, potrebno je da svako srpsko selo u Krajini i Visokoj Krajini ima organizovano čišćenje i uređenje svih pravoslavnih grobalja, i starih i novih grobalja, da se grade kapele pored grobalja, obnavljaju slova i krstovi, popravljaju i dižu spomenici.

"Vidljivost naše pravoslavne crkve je dokaz da pobeđujemo, to što će zvona zvoniti i groblja opstati je naša pobeda", piše u saopštenju.

Vučić: Desetoro ljudi ubijeno samo zato što su Srbi

"28 godina je prošlo, bezbroj puta sam pomislio na izbeglice koje su prolazile Petrovačkom cestom i kako su stradali naši ljudi, godinama nismo obeležavali tragediju naših ljudi", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetio je da je na ovom mestu desetoro ljudi ubijeno samo zato što su Srbi.

"Dva puta smo dizali ovaj spomen krst, prvi put je to bio drveni krst, onda su ga srušili, onda smo podigli mali aluminijumski krst, onda su ga srušili, pa smo podigli ovaj tri puta veći. Sada smo podigli veći krst, ako i njega sruše podići ćemo ga ponovo, ne mirimo se sa ubijanjem dece. Poštujemo hrvatske i bošnjačke žrtve, ali nemojte da nas terate da zaboravimo ubijenu srpsku decu jer su nosila srpsko ime i prezime", ističe predsednik Srbije.

Nikada više nećemo da ćutimo o zločinima nad srpskim narodom - jasan je Vučić.

"Kod nas je u Jugoslaviji 45 godina namerno prećutkivano sve o najstrašnijim zločinima u NDH. Valjda je to bilo ugodno, jer bismo u suprotnom bili napadani da nešto rušimo. U stvari bismo gradili šansu za opstanak, jer od prećutkivanja nema ništa. Mi ne tražimo od drugih da ćute, i mi više nikada nećemo da ćutimo", kaže predsednik Srbije.

Vučić dodaje, da se oduvek pitao, odakle su došli avioni koji su pobili decu.

"Kada pitate sve to, oni kažu da ste ratni huškač, da ste neko ko unosi nemir... Kako će nam vredeti život ove dečice, ako se ne setimo druge dečice koja su ovde dala život?", dodaje predsednik Srbije.

On navodi da je zna "da je Beograd nekada okretao leđa od nekih stvari, ali se to nikada više neće ponoviti".

"Uvek ćemo pomagati narodu na zapadnom delu Drine", rekao je Vučić.

Dodik: Nećemo zaboraviti žrtve

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na Petrovačkoj cesti, gde je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem odao počast deci koja su ubijena samo zato što su nosila srpsko ime, da su došli tu da obeleže stradanje srpskog naroda i poruče da nećemo zaboraviti naše žrtve.

"Na Petrovačkoj cesti su ubijana naši ljudi, deca i roditelji. Okupio nas je ovde Aleksandar Vučić, nije oklevao da pomogne da se ovde napravi spomen obeležje i evo sad došao tu kao pravi patriota, koji voli srpski narod gde god se nalazio", istakao je Dodik u obraćanju.

Naglasio je da su tu da obeleže stradanje, ali i da kažu da nećemo zaboraviti žrtve.

"Srbija je bila sklona sve do Vučića da potisne sve te događaje u zaborav, da ne bismo druge ljutili, čak i kada sam neke njegove prethodnike molio, govorili su mi da to ne radimo, da ne ljutimo druge. Danas je sve to promenjeno, da znate da smo danas ovde, jer je Vučić pre desetak godina rekao, kada sam boravio kod njega - obeležićemo zajedno naša mesta stradanja", naveo je Dodik.

On dodaje da "narod bez sećanja apsolutno teži da mu se ponovi ono što je bilo teško".

Veliki broj Krajišnika stigao na Petrovačku cestu

Stanovništvo zapadnokrajiških opština došlo je na Petrovačku cestu na mesto gde je 1995. godine hrvatska avijacija bombardovala srpske izbegličke kolone i gde su danas rukovodstva Srpske i Srbije odala počast stradalima, piše RTRS.

Poseban detalj na Petrovačkoj cesti su članovi Amatersko kulturno-umjetničkog društva "Mira Lukač" iz Drvara, koji su bili deca izbegličke kolone, a danas su došli u drvarskoj narodnoj nošnji sa ličkim kapama.

Vučić položio venac na spomen obeležje na Petrovačkoj cesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na spomen obeležje na Petrovačkoj cesti gde je 7. avgusta 1995. godine granatirana kolona srpskih izbeglica.

Venac je položio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a polaganju venaca u znak sećanja na stradale prisustvovali su i episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

"Na ovom mestu je poginulo četvoro dece, to su Jovica, Nevenka, Darko... Izbeglička kolona. Njih osmoro je išlo iz Lapca, a dvoje je išlo iz Benkovca. Dobro je da smo to obeležili, dobro je da se doveka nismo pravili kao da se to nije dogodilo. Zahvalan sam Dodiku, i što smo postavili ovaj krst", kaže Vučić.

Kako je dodao predsednik Srbije, dobro je da postoji opredeljenje ljudi da se sve ovo ne zaboravi.

"Niko nije hteo da podigne optužnicu 26. godina, a kada se neko setio da podigne optužnicu, postao sam najgori rušitelj mira i stabilnosti u regionu. A samo Srbija nije želela da ubice dece prođu nekažnjeno", naveo je Vučić.

Vučić je potom istakao da je Srbija koliko je mogla pomagala manastirima, navodeći da voli da vidi kako izgleda prava svetinja, napominjući da Srbija koliko može, uvek pomaže Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Marković: Srbija više neće dozvoliti ni povetarac, a kamoli "Oluju"

Državno rukovodstvo Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Vladom Srbije nikada više neće dozvoliti ni povetarac, a kamoli "Oluju", izjavio je danas predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Za razliku od Srbije, hrvatsko rukovodstvo stalno podgreva 'Oluju' i kopa nezarasle rane i Republika Hrvatska je jedina država u Evropi koja je nastala na etničkom čišćenju i genocidu, a da za to nije kažnjena, već naprotiv, nagrađena. A za to je najodgovorniji Haški tribunal, odnosno oni koji njime komanduju", kaže Marković.

On je, kako se navodi u saopštenju, napomenuo da onaj ko danas na sve načine pokušava da sprovede novo etničko čišćenje i genocid nad Srbima, jeste premijer privremenih insituticija u Prištini Aljbin Kurti, čiji je cilj isti kao što je bio i cilj države Hrvatske, a to je stvoriti sopstvenu državu bez Srba po ustaškoj formuli, koja glasi "trećinu pobiti, trećinu proterati, a trećinu asimilovati".

"Ono što radi Kurti je pokušaj da protera ili uhapsi što je moguće više Srba i to bez ijednog dokaza, ali ja sumnjam da Aljbin Kurti za to što radi ima podršku nekoliko zemalja sa zapada, pre svega onih koji su izvršili agresiju na SRJ 1999. godine. Kurti čak i zabranjuje da se na Kosovu i Metohiju pošalju lekovi, da roba dođe do prodavnica, a to je čak video i albanski premijer Edi Rama, koji je zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije formirao 'Otvoreni Balkan', a koji znači slobodan protok ljudi, roba i kapitala", dodaje Marković.

On ističe da je centralno pitanje za Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države kada će biti realizovan Briselski sporazum i šta te velike sile rade po tom pitanju.

"Jedinstvena Srbija se zalaže za ulazak Srbije u EU, kao i predsednik Vučić i ministar Dačić i Vlada Srbije, ali ta ista EU treba da realizuje sporazum koji je i sama potpisala, a koji se zove Briselski ili da kazni onog ko ga ne sprovodi", kaže Marković.

On je ukazao da nekima danas smeta što se 28. godišnjica “Oluje” obeležava u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je autonomna i Republika Srpska je entitet unutar Bosne i Hercegovine po Dejtonskom sporazumu i Republika Srpska ima pravo da obeležava godišnjice stradanja srpskog naroda, kao što imaju oba entiteta i sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Moja poruka svim narodima na prostoru bivše Jugoslavije je da se svi zajedno borimo za bolju budućnost, a ne za bolju prošlost, jer je prošlost takva kakva jeste i nepromenjiva je. Da narodi na prostoru bivše Jugoslavije i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Albanci i svi ostali i na vaspitavaju decu da mrze druge narode, već da vidimo kako da sarađujemo", poručio je Dragan Marković Palma.

Parastos u Crkvi Svetog Marka

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja"

Parastosu je, pored velikog broja građana, prisustvovao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je nakon završetka položio venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Parastos je organizovalo udruženje "Zavičaj".

Progon Srba bio državni projekat hrvatskih vlasti

Od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", odnosno napada na Srbe u Krajini, ubijeno je i nestalo 1.861 osoba srpske nacionalnosti podsetili su iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, povodom 28 godina od ovog zločina.

"Od tog broja je ubijeno i nestalo 1.211 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, 548 žena i 12-oro dece", navodi se u saopštenju ovog udruženja i dodaje da je "trajno proterano više od 220.000 Srba, zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno oduzeto".

U saopštenju se ističe da je i da je nalog Franje Tuđmana, ondašnjeg predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske, koji je doslovno glasio: "Da se učine takvi udari da Srbi praktično nestanu", bila de jure naredba da se sprovede genocid, koju su, dodaju, pripadnici hrvatske vojske sistematski i brutalno izvršili, javno i ritualno ubijajući čak i starce i starice, koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Sramni pečat na pravo na istinu i pravdu porodica žrtava i prognanih Srba, dao je i Haški sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za ratne zločine počinjene u 'Oluji', iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18 godina", navode u saopštenju.

U saopštenju ukazuju da Hrvatska svake godine 5. avgusta slavi masovne ratne zločine i etnički progon počinjen nad Srbima, kao nekakvu "pobedu", proglasivši taj dan "danom pobede i domovinske zahvalnosti", navodeći da to pokazuje da je hrvatsko društvo daleko od suočavanja s prošlošću i objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje prošlosti.

IZ Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije su naglasili i da je etnički progon Srba genocidnih posledica, uz masovne i sistematske ratne zločine, sproveden u takozvanoj "Oluji", bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, iz čega, kako su dodali, proizilazi odgovornost i dužnost Hrvatske, da procesuira odgovorne za počinjene ratne zločine, omogući povratak prognanih Srba kao i potpunu restituciju njihovih imovinskih i drugih prava i davanje garancije da se takav i sličan zločin neće ponoviti.

Marčeta: Na Petrovačkoj cesti se dogodio genocid

Na Petrovačkoj cesti se pre 28 godina dogodio genocid nad nedužnim srpskim narodom, ali o tome celi svet ćuti, rekao je predsednik Udruženja proteranih građana opštine Drvar Mile Marčeta.

Marčeta je pozvao stanovništvo Krajine da dođe danas u Bosanski Petrovac i da pokaže da nikada nije zaboravilo Petrovačku cestu.

"Predsednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić svojim dolaskom na Petrovačku cestu pokazuju srpsko jedinstvo i slogu, kao i da brinu o svom narodu. Dolazak Dodika i Vučića u Bosanski Petrovac veoma je značajan jer oni daju primer da se nikada ne sme zaboraviti istorija, ali i ovaj strašni zločin u leto 1995. godine", rekao je Marčeta u izjavi za Srnu.

On je poručio da srpski narod treba da se čuva novih stradanja i da zato treba da se drži zajedno.

Marčeta je istakao da međunarodna zajednica nije odala poštovanje narodu iz Krajine, Dalmacije, Banije, Like i Korduna kada je reč o strašnom stradanju na Petrovačkoj cesti.

"Niko nikad nije pomenuo genocid koji se dogodio Srbima iz Republike Srpske Krajine. Genocid se desio i to treba da bude u glavama svih koji raspravljaju često o Srbima", rekao je Marčeta i dodao da su Srbi kroz vekove izloženi stradanjima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja", položiti cveće na Petrovačku cestu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Dodik i Vučić posetiće spomen-obeležje i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Janjila, a očekuje se da će događaju prisustvovati i Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom.

Iz Kabineta episkopa bihaćko-petrovačkog su naveli da će Dodik i Vučić položiti cveće i odati poštu stradalnicima koji su na tom mestu ubijeni 7. avgusta 1995. godine.

Hrvatska avijacija je pre 28 godina u Pogromu "Oluja" bombardovala srpske izbegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Javor: Dan sećanja je poruka svima da je srpski narod jedinstven i složan

Tradicija da Republika Srpska i Srbija zajedno obeležavaju Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja" snažna je poruka svima da je srpski narod jedinstven i složan i da će tako biti i ubuduće, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Javor je, gostujući u Jutarnjem programu RTRS, naglasio da mu je izuzetna čast što se ove godine Dan sećanja obeležava u Prijedoru.

"Iako je to tužan dan, ujedno je i veliki za naš grad zato što ćemo odati počast svim ljudima koji su stradali u Oluji, na Petrovačkoj cesti i Svodni", istakao je Javor.

Dodao da je sama organizacija skupa tražila veliku požrtvovanost gradskih vlasti.

"Kada u vaš grad dolazi najviše rukovodstvo Srpske i Srbije, kao i patrijarh srpski Porfirije, sve mora biti na vrhunskom nivou. Veliki broj ljudi je uključen u organizaciju kako bi sve proteklo u najboljem redu", ističe Javor.

Očekuje veliki broj građana na trgu u Prijedoru.

"Prema nekim procenama, biće 15 do 20 hiljada ljudi, što Prijedorčana, tako i iz drugih gradova. Sve je spremno i očekujem da će sve proći u najboljem redu", naveo je.

Javor ističe da je grad Prijedor među prvima koji je prihvatio izbeglice iz Hrvatske, a zatim i iz zapadane Krajine.

"Hvala svima što su prepoznali Prijedor kao mesto koje je pružilo ruku svim izbeglim ljudima", rekao je Javor i pozvao sve zainteresovane da danas dođu na Trg majora Zorana Karlice gde će u 19.00 časova biti održan Centralni događaj - zajedničko obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja".

Cicović: Nikada Srpskoj nije nedostojalo pomoći iz Srbije

Rukovodstva Republike Srpske i Srbije su prepoznala da je važno da radimo na kulturi sećanja i pamćenja, izjavio je danas šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je istakao da je veoma značajno da se setimo svih važnih datuma u srpskoj istoriji.

"Svi treba da znaju da je od velikog značaja da se tih važnih datuma setimo svih sunarodnika koji su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku", poručio je Cicović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Cicović je naglasio da je "svaki susret najviših zvaničnika Srpske i Srbije od posebnog značaja za srpski naord".

"Nikada nije nedostajalo pomoći Srpskoj iz Srbije. Srbija je uvek bila tu za naš narod, ali u proteklih deset godina ta pomoć i podrška je dostigla izuzetno visok nivo. Prepoznali su najvažnije poslove kako bi se naš narod sačuvao na ovim prostorima", naveo je Cicović.

Ocenio je da je važno da smo jedinstveni.

Najavljen antiratni skup u Zagrebu u znak sećanja na žrtve "Oluje"

Nekoliko udruženja civilnog društva najavilo je danas da će se okupiti na polusatnoj antiratnoj akciji u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, u znak sećanja na ljude ubijene i proterane tokom i nakon vojne operacije "Oluja".

Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva, u saopštenju su najavili da će se okupiti danas u 12:00 sati i poručili da imaju odgovornost da ukažu na politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj.

Podsećaju da su za vreme i nakon operacije "Oluja" pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran.

Ubijeno je više od 600 civila, spaljeno više od 22.000 kuća, a iz Hrvatske je tada izbeglo oko 200.000 građana, čiji je povratak godinama bio otežavan i onemogućavan.

"Zločini u 'Oluji' su odgovornost hrvatske države. Neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi nas u još dublje društvene podele. Nepostojanje iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama, nedopustivo je i sramotno. Suočavanje društva s 'Olujom' treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se istorija neće ponavljati", navode u saopštenju.

Oni zahtevaju od predstavnika državnih institucija da procesuiraju odgovorne za ratne zločine i pozivaju pravosuđe Hrvatske da transparentno informiše javnost o procesuiranju svih zločina počinjenih za vreme i nakon operacije "Oluja".