Srbija i Balkan

"Albanijan post": Priština u obavezi da povuče sve specijalce sa severa, ali to krije od javnosti

Kosovska policija, Kfor i Euleks procenili su da je situacija na severu KiM dovoljno bezbedna da može započeti povlačenje dodatnih 25 odsto specijalaca, ali to ne negira činjenicu da je Priština u obavezi da povuče 100 odsto specijalnih jedinica sa severa
"Albanijan post": Priština u obavezi da povuče sve specijalce sa severa, ali to krije od javnosti© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja sinoć najavio da će se prisustvo tzv. kosovske policije na severu KiM smanjiti za dodatnih 25 odsto, pripadnici Kosovske policije, Kfora i Euleksa zaključili su da je situacija "mirna" i da druga faza povlačenja "policajaca" može započeti.

Ovo, međutim, ne negira činjenicu da su privremene prištinske institucije u obavezi da povuku 100 odsto specijalnih jedinica sa severa KiM, iako vlada namerava da sprovođenje te obaveze sakrije u očiju javnosti, piše "Albanijan post".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak opisao je nove događaje kao "važan korak" ka potpunoj deeskalaciji na severu KiM.

"Pozdravljam današnju prvu zajedničku bezbednosnu procenu kosovske policije, Euleksa i Kfora, a koja je u skladu sa dogovorom iz Bratislave. Ovo je važan korak ka potpunoj deeskalaciji tenzija na severu Kosova", objavio je Lajčak na Tviteru.

Komandant snaga Euleksa na KiM Đovani Pjetro Barbano je u intervjuu za "Euronjuz Srbija" u četvrtak istakao da je prisustvo tzv. kosovskih specijalaca značajno smanjeno na severu, napomenuvši da je istovremeno povećan broj pripadnika Euleksa u tom delu srpske autonomne pokrajine.

image