Srbija i Balkan

U čipsu proizvedenom u Srbiji utvrđen povišen nivo akrilamida, u toku kontrola

"Čips bajts&byts rebrasti paprika" u pakovanju od 150 grama, proizveden je kao "robna marka" za trgovinski lanac "Plodine" u Hrvatskoj
U čipsu proizvedenom u Srbiji utvrđen povišen nivo akrilamida, u toku kontrola© Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Po dobijanju notifikacije iz EU sistema RASFF (sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane) o povišenom nivou kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike, proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Mediji su preneli da je na hrvatskoj granici za rebrasti čips sa ukusom paprike od 150g, čačanskog proizvođača "Čips vej", pakovanom kao robna marka za hrvatski trgovinski lanac "Plodine", utvrđeno da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida.

Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).

image