Kurtijev lov na Srbe povratnike: Drugo hapšenje za manje od dan na KiM zbog navodnog ratnog zločina

Potvrda o novom hapšenju, i to muškarca Žarka Zarića, stigla je upravo iz tzv. kosovske policije

Za manje od 24 sata na Kosovu i Metohiji su uhapšene dve osobe koje se terete za ratni zločin u opštini Istok.

Potvrda o novom hapšenju stigla je upravo iz tzv. kosovske policije.

Kosovska policija uhapsila je još jednog Srbina - Žarka Zarića iz sela Ljubožde u opštini Istok zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin porotv civilog stanovništva na Kosovu, u periodu od 1998. do 1999. godine, potvrdio je za Kosovo onlajn njegov branilac, advokat Dejan A. Vasić.

Zarić je uhapšen danas u svojoj kući u selu Ljubožde, gde od 2017. godine živi kao povratnik, rekao je Vasić.

"Zarić će sutra u 10 sati biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Osnovnog suda u Prištini koji će odlučivati o meri sudskog pritvora. Ja ću tokom dana posetiti pritvorenog Zarića", rekao je Vasić.

Podseća da je ovo drugi povratnik u opštini Istok koji je uhapšen i osumnjičen za isto delo.

"Nedavno je pod istim sumnjama priveden i Gavrilo Milosavljević. Simptomatično je da su u poslednjih 11 privođenja - osumnjičeni prijavljeni na dan hapšenja", rekao je Vasić.

"Policijski istražitelji Uprave za istraživanje ratnih zločina (DHKL) uspeli su da lociraju i uhapse osumnjičenog Ž. Z., rođenog 1954. godine, osumnjičenog za krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ počinjen u periodu 1998-1999 u opštini Istok", naveli su iz policije.

Tvrde da je tokom rata osumnjičeni navodno vršio dužnost komandira policijske stanice u selu Rakoš u opštini Istok.

Ova osoba se nalazi u prostorijama Uprave za istraživanje ratnih zločina, te se očekuje ispitivanje u prisustvu branioca, preneo je Kossev.

Na prelazu Merdare juče je u popodnevnim satima uhapšen Srbin M. P. kojem se na teret stavljaju ratni zločini.

Iz kosovske policije saopštili su kasno sinoć da je navodno reč o nekadašnjem načelniku "milicije" u Istoku, te da se tereti za ratni zločin počinjen na području ove opštine.

Hapšenje je za Beograd ništa više od nastavka primene mehanizma zastrašivanja Srba kako se ne bi vratili da žive na teritoriji južne srpske pokrajine. Iznoseći puno ime i prezime uhapšenog, uz navode da je reč o interno raseljenom licu, odnosno osobi iz Istoka koja je nakon sukoba interno raseljena u Mladenovac, iz Kancelarije za KiM su saopštili da je uhapšen u trenutku kada je išao ka Merdaru kako bi preuzeo dokumentaciju u vezi sa pitanjem svoje imovine.

Očigledno da je Kurti krenuo u lov na Srbe povratnike

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saoštila je danas da je hapšenjem još jednog Srbina u opštini Istok jasno da je Aljbin Kurti, sa njegovom policijom, krenuo u lov na Srbe povratnike, kako bi ih odvratio od povratka i mirnog suživota.

"Još jedan Srbin, povratnik u opštinu Istok, uhapšen je danas u svom selu, u ovom mestu. Reč je o Žarku Zariću koji je s kućnog praga odveden, pod optužbom za navodni ratni zločin u selu Ljubožda", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju da se Zarić 2017. godine vratio u svoje rodno selo i da od tada nije napuštao Kosovo.

"Očigledno je Aljbin Kurti sa svojom policijom krenuo u lov na Srbe povratnike, kako bi ih strahom i lažnim optužbama odvratio od povratka i mirnog suživota na njihovim vekovnim ognjištima", poručuju iz Kancelarije za KiM.

"Posle ovakvih politički motivisanih hapšenja, jasno je zbog čega je stopa povratka proteranih i raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju najmanja u jednom postkonfliktnom području", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala je advokata koji će zastupati Zarića pred prištinskim pravosuđem.

"O ovim nameštenim hapšenjima obavestićemo i sve međunarodne predstavnike", dodaju iz Kancelarije za KiM.