Srbija i Balkan

Crna Gora: Vojska i dalje ne dozvoljava uklanjanje spomen ploče u Morinju

Prema podacima Opštine Kotor šest puta je bez uspeha pokušano izvršenje rešenja Inspekcije za kulturna dobra
Crna Gora: Vojska i dalje ne dozvoljava uklanjanje spomen ploče u Morinju© Влада Црне Горе

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) i dalje ne dozvoljavaju da se sprovede rešenje inspektorke za kulturna dobra o uklanjanju nezakonito postavljene spomen-ploče s objekta u kojem su zatvarani hrvatski vojnici početkom devedesetih godina, rečeno je podgoričkom Danu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Rešenje kojim se Opštini Kotor nalaže uklanjanje sporne spomen-ploče posvećene zatočenim civilima i pripadnicima vojske Republike Hrvatske na objektu Centra Morinj, kako navode iz Uprave, doneseno je 18. oktobra prošle godine.

"Prema poslednjem obraćanju Opštine Kotor ovoj inspekciji, od dana donošenja navedenog rešenja inspektorke za kulturna dobra do danas, ovlašćena lica opštine šest puta su pokušala izvršenje naložene mere, međutim, svi pokušaji su bili bezuspešni. Na licu mesta, u svrhu zaštite bivšeg vojnog objekta, te zaštite od uklanjanja spomen-ploče, nalaze se pripadnici Vojske Crne Gore, koji ne dozvoljavaju pristup objektu i spomen-obeležju i onemogućavaju izvršenje mere naložene rešenjem inspektorke za kulturna dobra", stoji u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Kako dodaju, uz molbe o izvršenju rešenja, dostavljaju i službene zabeleške s lica mesta, u kojima navode da su naložene mere rešenjem inspektorke za kulturna dobra pokušali da izvrše, ali da su ih u tome sprečili pripadnici Vojske Crne Gore.

Prema podacima Opštine Kotor šest puta je bez uspeha pokušano izvršenje rešenja Inspekcije za kulturna dobra.

Dostavljali su i akt rukovodstvu Ministarstva odbrane, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, kojim su tražili da se izda pisano odobrenje za pristup lokaciji Centar Morinj, radi realizacije predmetnog izvršenja, ali odgovor nisu dobili.

Sporna spomen ploča je postavljena prošle godine, kada je Ministarstvom odbrane rukovodio Raško Konjević, a prisutni su bili ministar spoljnih poslova Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja, Gordan Grlić Radman i Tomo Medved.

Postavljanje spomen ploče nije obavljeno u skladu sa zakonskom procedurom i nije dobilo odobrenje vlade, ali ni Opštine Kotor, zbog čega je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokrenuo postupak smene dvojice ministara.

image