Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Kako da naplatite štetu u slučaju vremenskih nepogoda?

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević kaže za RT Balkan da se lokalnim samoupravama podnosi zahtev za naknadu štete, oni izlaze na teren i utvrđuju koja kategorija štete
RT Balkan istražuje: Kako da naplatite štetu u slučaju vremenskih nepogoda?© Tanjug/Tara Radovanović

Srbiju su u proteklih nekoliko nedelja zadesile brojne oluje i druge vremenske nepogode koje su nanele veliku materijalnu štetu građanima - od uništenih krovove kuća i zgrada do smrskanih automobila.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se šteta od nevremena u Srbiji meri stotinama miliona evra i da država sada mora da odredi prioritete u sanaciji i nadoknadi štete, gde su na prvom mestu domaćinstva i stambeni objekti i škole kako bi učenici mogli 1. septembra da krenu na nastavu.

"Uspeli smo da popišemo preliminarnu štetu. Imamo dva prioriteta za nadokandu štete - stambeni objekti i domaćinstva i osnovne i srednje škole kako bi deca mogla da krenu na nastavu 1. septembra, pa zdravstvene ustanove i objekti javne namene", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je podsetila da je zbog nevremena, od 19. do 24. jula, 13 lokalnih samouprava proglasilo vanrednu situaciju i naglasila da su najteže pogođeni Bačka Palanka i Novi Sad koje je obišla juče i danas.

"Imamo skoro 12.000 domaćinstava i stambenih objekata koji su delimično ili u potpunosti uništeni, kao kuća porodice Zahorec u Bačkoj Palanci. Moramo da izgradimo novu kuću, imaju četvoro dece", rekla je ona i dodala da je oštećeno i više od 1.000 objekata javne namene.

Ona je na svom Instagram nalogu napisala i da država neće ostaviti svoje građane na cedilu.

"Pomoći ćemo sanaciju štete i otklanjanje posledica nevremena, baš kao što smo uradili nakon poplava. To ćemo uraditi u najkraćem mogućem roku bez odlaganja. Uložićemo nadljudske napore da deca u septembru imaju redovnu nastavu u bezbednim objektima, domaćinstva siguran krov nad glavom i svim stanovnicima obezbedimo obnovljenu infrastrukturu", navela je Brnabić na Instagramu.

Procedura za utvrđivanje štete

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević kaže za RT Balkan da se lokalnim samoupravama podnosi zahtev za naknadu štete, oni izlaze na teren i utvrđuju koja kategorija štete je na objektu i potom rade rešenja kojima se priznaje pravo na pomoć i kojima se utvrđuje kategorija štete, a shodno kategoriji štete i iznos pomoći koji potom republika preko Ministarstva za javna ulaganja daje korisnicima.

"U pitanju je državna pomoć vlasnicima oštećenih stambenih objekata, dakle potrebno je da na objektu postoji šteta i da onaj koji podnosi zahtev za državnu pomoć bude vlasnik tog objekta, kao i da objekat bude objekat koji se koristi kao stalno mesto za život", objasnio je Blagojević.

"Ako govorimo o ovom poslednjem slučaju elementarne nepogode tu se posmatra šta je uzrok, uzrok je oluja, a posledice mogu biti pad drveta, šteta nastala usled grada, može da bude šteta nastala usled vetra... Šteta može da nastane na mnogo različitih načina, ali ono što objedinjuje je da je sve prouzrokovano jakim olujnim vetrom", istakao je.

Iz JKP "Zelenilo-Beograd" za naš portal su rekli da ukoliko dođe do pada stabla ili grana, sa javne zelene površine, usled vremenskih nepogoda i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani kontaktiraju JKP "Zelenilo-Beograd" na mejl info@zelenilo.rs (info@zelenilo.rs) ili na broj telefona Servisnog centra grada Beograda 11011, gde će dobiti precizne informacije u koju Radnu jedinicu Preduzeća (u zavisnosti od lokacije gde se šteta desila) je neophodno da se jave kako bi se sačinio zapisnik o šteti.

Zapisnik o šteti prosleđuje se Komisiji za procenu štete, koja popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Nadoknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JKP "Zelenilo Beograd", dodaju.

Kasko polisa najbolji vid zaštite za automobile 

"Da bi neko naplatio štetu nastalu zbog vremenskih nepogoda, potrebno je da poseduje polisu osiguranja. Dakle, svi koji su svoju imovinu osigurali od posledica nepogoda, neće imati problem i njima će šteta biti nadoknađena", kaže za RT Balkan Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

"Ako govorimo o automobilima, najbolji vid zaštite je kasko polisa i ti građani takođe neće imati problem", dodaje Ćirić.

Kako kaže, svi ostali moraju prvo da utvrde vlasništvo nad zelenom površinom pa da zahtev za naknadu štete podnesu ili JKP Zelenilu, ako je u pitanju javna površina, ili fizičkom licu, ako se radi o privatnom vlasništvu.

"Savet građanima je da naprave što više fotografija i da pozovu policiju koja će sastaviti zapisnik o uviđaju ili službenu belešku. Iznos naknade zavisi od štete koja je pričinjena na kolima, u svakom pojedinačnom slučaju", naglašava Ćirić.

image