Srbija i Balkan

Zalihe krvi u Srbiji na minimumu: Nedostaju sve krvne grupe, apel na dobrovoljne davaoce

Ako se ovakav trend nastavi zdravstvene ustanove će morati da počnu sa sporadičnim odlaganjem operacija, pa i njihovom obustavom, upozoravaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije
Zalihe krvi u Srbiji na minimumu: Nedostaju sve krvne grupe, apel na dobrovoljne davaoceGetty © Jon Cherry/Getty Images

Rezerve krvi drastično su smanjene i došli smo do toga da raspolažemo sa jednodnevnim zalihama, upozoravaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije. Iako je to uobičajeno za ovo doba godine to ne treba da bude pravilo. 

Ivana Rodić iz ovog instituta za RT Balkan kaže da situacija još uvek nije alarmantna, ali je kritična, što znači da poseduju rezerve namenjene hitnim slučajevima i nepredviđenim, katastrofalnim scenarijima.

"Optimalan broj jedinica krvi na nedeljnom nivou koji je neophodan da ne bi dolazilo do minimalnih rezervi krvi je 2.000, a minimalan broj da bi se podmirile potrebe za krvlju svih zdravstvenih ustanova koje mi snabdevamo je 1.500 jedinica. U poslednjim nedeljama prikuplja se znatno manje, između 1.200 i 1.000 jedinica krvi", izjavila je ona.

Na pitanje šta to znači za pacijente svih bolnica, osim Zemunske bolnice i VMA koje imaju svoje službe za transfuziju, Rodićeva odgovara da će morati da počnu da sporadično odlažu operativne zahvate, a ako se ovakva nezavidna situacija nastavi, i da obustavljaju operacije kako bi se rezerve čuvale za hitne slučajeve.

Najviše davalaca u Požarevcu i Lazarevcu

Sagovornica RT Balkana iz Instituta za transfuziju krvi naglašava da nedostaju sve krvne grupe, posebno sve negativne i nulta pozitivna.

"Malo je bolja situacija sa B pozitivnom i AB pozitivnom", dodaje ona i dodaje da je leto period godine kada su rezerve krvi na minimumu, zbog godišnjih odmora i visokih temperatura. 

Ivana Rodić kaže da je profil dobrovoljnog davaoca krvi sledeći:

"To su uglavnom muškarci, jer za razliku od žena koje krv mogu da doniraju svake 16. nedelje, oni mogu svake 12. Tu su i višestruki davaoci krvi, zatim stariji građani, kao i mladi u školama i na fakultetima", nabraja ona.

Najsvetliji primeri su grad Požarevac i beogradska opština Lazarevac. Naša sagovornica ističe da ako je godišnji prosek na nivou Srbije tri odsto, građani dva navedena grada obezbeđuju šest odsto.

"Mi imamo partnere u vidu Crvenih krstova, a sa njihovim izuzetno sarađujemo. Takođe, u pitanju su gradovi sa bolnicama koje imaju svoje službe za transfuziju, sa kojima imamo opet izvanrednu saradnju. Svi direktori komunalnih gradskih preduzeća i škola sprovode promotivne kampanje, a takav pozitivan stav daju i gradonačelnici. Lokalne televizije najavljuju svaku akciju koju sprovodimo, a izuzetak nisu ni zatvorska jedinica Zabela, preduzeća u Kostolcu", objašnjava naša sagovornica.

Ona je pozvala sve dobrovoljne davaoce krvi kojima je prošlo vreme od prethodnog davanja da se odazovu. 

Koje uslove treba ispuniti pre davanja krvi

"Jedan od uslova za davanje krvi je da osoba ima između 18 i 65 godina, da sa sobom ponese ličnu kartu i da je zdrava, odnosno da nije imala neke velike hirurške intervencije u životu, da trenutno nije na lečenju ili ispitivanju i da ne koristi određene lekove za terapiju", navode iz Instituta i podvlače da danas na terenu imaju tri mobilna tima.

Nakon registracije prolazi se kratak pregled koji podrazumeva kontrolu nivoa hemoglobina, potom lekarski pregled i ako lekar, pomoću upitnika koji se popunjava nakon pregleda, proceni da građanin tog dana može da da krv, onda se daje krv.

Objašnjava da sama procedura davanja krvi traje između pet i osam minuta.

Spisak lokacija gde se još može dobrovoljno dati krv nalazi se na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije.

image