Srbija i Balkan

Sad se vidi, sad se zna, kome Ališa pripada: Priština zahvalila zapadnim liderima na prekoru Srbiji

U pismu političara zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad ima "mek" pristup prema Beogradu
Sad se vidi, sad se zna, kome Ališa pripada: Priština zahvalila zapadnim liderima na prekoru SrbijiGetty © Sean Gallup / Staff

Tzv. Vlada Kosova pozdravila je pismo zapadnih lidera kojim se od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije traži da budu oštriji prema Beogradu u vezi sa deeskalacijom odnosa sa Prištinom, prenosi Reporteri.

"Vlada pozdravlja ovo pismo i zahvaljuje međunarodnim političarima na njihovom interesovanju za 'Kosovo', naveo je portparol tzv. Vlade Perparim Krieziu u saopštenju.

On je u ime prištinske vlade zahvalio predsednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Ališi Kerns, senatoru Bobu Menendezu, američkim kongresmenima Toresu i Titusu, predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Majklu Rotu i svakom od poslanika i predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku prijateljskih zemalja, uključujući i Ukrajinu.

Kijevu su se zahvalili, dodaje se, zbog njihovog interesovanja za "Kosovo", njihove podrške, ali i posvećenosti da u ovom pismu istaknu uzroke i pokretače situacije na severu.

Krieziu je takođe naveo da tzv. Vlada Kosova ostaje posvećena potpunoj deeskalaciji situacije na severu.

"Ostajemo posvećeni potpunoj deeskalaciji situacije na severu, budni na svaki potencijal za ponovnu eskalaciju i lojalni zakonitosti i ustavnosti", rekao je on.

Inače, u pismu političara zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad ima "mek" pristup prema Beogradu.

"'Kosovo' se suočilo sa značajnim posledicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u svoje kancelarije na Severu. 'Kosovo' bi trebalo da koordinira sa Kforom u budućnosti kako bi sprečilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeha da bude pozvana na odgovornost za napade na Kfor naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih žarišta", navodi se, između ostalog, u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljne poslove Žozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.

image