Srbija i Balkan

Građani tzv. Kosova traže: "Gugl", priznaj nas

Ostvarenjem ove ambicije kosovski Albanci neće dobiti ništa spektakularno, u pitanju je klasični politički pi-ar, smatraju sagovornici RT Balkana
Građani tzv. Kosova traže: "Gugl", priznaj nas© change.org

Građani tzv. Kosova pokrenuli su peticiju kojom od američke multinacionalne kompanije "Gugl" traže da prizna "Kosovo" na svim svojim platformama i uslugama.

"Politika često stvara razdor između zemalja, ali tehnologija bi trebalo da ih spoji. U slučaju 'Kosova' je suprotno", navodi se u tekstu peticije koju je do sada potpisalo više od 13.500 pojedinaca.

U inicijativi se dodaje da se uprkos tome što su SAD priznale "Kosovo" kao nezavisnu državu 2008. godine, američka kompanija "Gugl" to još uvek ne uviđa, pa je ne prepoznaje na svojim platformama, kao što su "Plej stor", "Jutjub", "Gugl ads", "Gugl mape" itd.

RT Balkan je istraživao šta to tačno znači za građane Kosova i Metohije, ali i za zvaničnu Prištinu.

Prvo domen pa sve ostalo

Menadžer za politike sajber bezbednosti Adel Abusara za naš portal kaže da ostvarenjem ove ambicije kosovski Albanci neće dobiti ništa spektakularno.

"Najvažnije pitanje je da li će imati svoj nacionalni domen, koji sada nemaju jer mogu da ga dobiju samo države. To bi bila konkretna, važna stvar, a ovo što sada pokušavaju služi tome da oni mogu da se pohvale, a da nama bude krivo", objašnjava Abusara.

Nedostatak državnog domena, kako kaže, predstavlja problem kompanijama, organizacijama i preduzećima koje posluju u IT sektoru.

Takođe naglašava da, zbog nepostojanja državnog domena, veb stranice kosovskih institucija koriste komplikovane internet adrese poput onih sa crticama ili skraćenicama.

Prema njegovim rečima, postupak za dodelu domena nema veze sa dodelom pozivnog broja koji su već dobili, jer je to stvar telekomunikacija, a domen je pitanje interneta.

"Trebalo bi da pošalju zahtev Regulatornom telu za elektronske i poštanske komunikacije, koje potom razmatra i dodeljuje ga nezavisno telo. Mi smo tako dobili .rs domen a 'ubili' smo .yu", precizirao je naš sagovornik.

Dok ne dobiju svoj nacionalni domen, Abusara kaže da će morati da nastave da figuriraju kao deo Srbije ili Albanije.

U Digitalnoj agendi za Kosovo 2013-2020. od Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije zatraženo je da ispuni sve obaveze koje je postavila Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN). Reč je o međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi dodeljivanjem domena.

Međutim, dobijanje domena za "Kosovo" dodatno je zakomplikovano jer ono nije član Ujedinjenih nacija (UN), a ni deo nekih drugih mehanizmima u toj organizaciji.

Pi-ar politička kampanja

Stručnjak za oglašavanje na Guglu, sa više od 15 godina u industriji, Branimir Cigale za RT Balkan kaže da, s obzirom da je peticiju potpisalo manje od 15.000 ljudi, treba znati da je Gugl servis koji koristi četiri milijarde ljudi širom sveta.

"Ta peticija je bukvalno na nivou statističke greške i toga treba biti svestan. Peticija je napravljena u političke svrhe, recimo da je dobar pi-ar. Kosovo je tzv. država, to je klasično skretanje pažnje na sebe kroz korišćenja imena kompanije 'Gugl' koje u globalnim okvirima nešto znači. Oni kao i AP Vojvodina imaju pristup na Gugl servisima kroz Republiku Srbiju, a ovo što pokušavaju da nametnu je klasična politika, nema veze sa biznisom niti internet marketingom", kaže naš sagovornik.

On dodaje da su kroz neformalne razgovore sa zaposlenicima u "Guglu" saznali da ta kompanija zaradi više novca na Menhetnu nego u čitavom regionu.

"Srbija, koja je punopravno priznata država i članica UN, nema sve servise na 'Guglu', poput šoping oglasa koji su vrlo korisni za posao", navodi Cigale.

Ipak, s obzirom na moć lobiranja kosovskih Albanaca, on ne sumnja da će se kroz nekoliko godina i to desiti.

"Dobiće mogućnost oglašavanja i geo-lokacijskog targetiranja, ali do tada će proći dosta vremena", zaključuje Cigale i podvlači da "Gugl" ne podržava jezike za oglašavanje između ostalih i za BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju.

Peticiju je podržala i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani.

Ona je pozvala "Gugl" da doda "Kosovo" na svim svojim proizvodima, jer je, kako je navela, "nezavisna država duže od 15 godina".

Osmani je na Tviteru zatražila da i drugi potpišu peticiju koja je u kampanji ciljala na 15.000 pristalica.

"Srećna sam što sam se pridružila inicijativi koja poziva 'Gugl' da uključi 'Kosovo' u sve svoje usluge. Odluka je odavno zakasnela. Mala promena za značajan skok u jednakosti, dostupnosti i inkluziji", navela je Osmani.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova tzv. Kosova je spisak 117 zemalja za koje se tvrdi da priznaju njenu nezavisnost.

image