Nova provokacija u Suvom Dolu: Obijena crkva, sveštenik prijavio slučaj policiji (FOTO)

Umesto da u miru proslave praznik Svete Petke, žitelji Suvog Dola strahuju, saopštila je Kancelarija za KiM

Samo dva dana nakon ispisivanja grafita OVK u Suvom Dolu obijena je uoči slave Svetke Petke crkva u ovom mešovitom naselju nadomak Kosovske Mitrovice.

Da su obijena vrata crkve prvi je primetio sveštenik Dalibor Lazić koji je jutros došao da pripremi liturgiju povodom seoske slave.

"Kada sam došao zatekao sam obijena vrata i o tome obavestio policiju koja je došla nakon 45 minuta. Liturgija je malo kasnila dok su policajci obavili uviđaj , a veliki broj okupljenih meštana sačekao je da se sve to obavi kako bi održali liturgiju", rekao je Lazić.

On kaže da nije prvi put da je ova crkva na meti vandala i da su zbog prethodnog obijanja vrata već zamenjena.

"Zajedno sam sa narodom čekao da se završi uviđaj, liturgiju bi svakako održali makar i ispred crkve. Narod je u nekom nemiru i strahu jer je ovo mešovito mesto i ovaj praznik obeležavamo, ali ne na način kakav smo želeli i sa radošću sa kojom smo iščekivali ovaj da", kaže Lazić uz podsećanje da je ovo u samo par dana drugi incident nakon ispisivanja grafita OVK na ambulanti u ovom mestu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su pomenuti incidenti posledica zapaljive retorike koja dolazi iz Prištine.

"Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ističe se da je Srpska pravoslavna crkva jedan od stubova opstanka srpskog naroda na Kosovu, a crkve mesta zbora i okupljanja Srba u kojima bi trebalo da se osećaju bezbedno.

"Crkva Svete Petke i ranije je često bila na meti vandala i ekstremista, a u mestu Suvi Do više puta je napadana i ambulanta. Nažalost, ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Kosovske policije na severu samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima", navodi se u saopštenju.

Suvi Do je multietničko naselje koje spaja južni i severni deo grada i često se dešavaju etnički motivisani incidenti od strane Albanaca koji su u više navrata skrnavili crkvu i napadali Srbe iz ovog mesta.

Srpska lista: Povećati prisustvo Kfora i Euleksa

Srpska lista je najoštrije osudila seriju incidenata u selu Suvi Do.

"Nakon vandalizma na prostorijama seoske ambulante, jutros je oskrnavljena i crkva Svete Petke, na dan kada se u toj svetinji proslavlja seoska slava Sveta Petka Trnova. Mesecima unazad govorimo da antisrpska retorika i laži protiv Srba i Srpske Pravoslavne Crkve će podstaći nasilje nad našim narodom i našim svetinjama, i tome upravo svedočimo", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Podsećaju da su upozoravali na ono čemu se sada svedoči.

"Sada kada svedočimo tim napadima nema reakcije ni kosovskih institucija ni međunarodnih predstavnika. Šta više, neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i Srpska Pravoslavna Crkva", navedeno je u saopštenju.

Ističu da u ime srpskog naroda koji je opredeljen za mir, dijalog i toleranciju zahtevaju da se poveća prisustvo međunarodnih snaga, Kfora i Euleksa na severu Kosova, posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile desetine napada na Srbe.

"Njihova pasivnost je apsolutno kontraproduktivna, sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi", poručuju iz Srpske liste.