Tolkač: Nije tajna da u ukrajinskom parlamentu postoje pristalice nezavisnosti "Kosova"

Ukrajina, kao demokratska država koja poštuje slobodu govora, ne može ograničiti slobodno izražavanje drugih mišljenja političara, stručnih krugova ili javnosti, rekao je Vladimir Tolkač povodom istupanja Aleksandra Merežka

Ne čudi i nije tajna što sve više glasova u ukrajinskom društvu i parlamentu podržava priznanje nezavisnosti "Kosova", rekao je ambasador Ukrajine u Beogradu Vladimir Tolkač povodom stava predsednika Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine Aleksandra Merežka, koji je jedan od potpisnika pisma zapadnih lidera upućenog SAD, Velikoj Britaniji i EU u kojem se traži tvrđi stav prema Srbiji i distanciranje od Beograda.

Danas je za narod Ukrajine od vitalnog značaja da zaštiti sopstvenu slobodu i nezavisnost od ruske vojne akcije, naglasio je ukrajinski ambasador u izjavi za "Kosovo onlajn".

"Danas stotine Ukrajinaca ginu, a hiljade su teško povređene od strane ruskog osvajača. Ukrajinsko društvo, koje plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine. U tom kontekstu, moramo priznati nedvosmislen stav kosovskog rukovodstva u pogledu osude agresije Rusije na Ukrajinu, posebno pridruživanje sankcijama protiv agresora", poručio je Tolkač.

Stoga, kako je dodao, ne čude glasovi podrške kosovskoj nezavisnosti u ukrajinskoj javnosti.

"Ukrajina, kao demokratska država koja poštuje slobodu govora, ne može ograničiti slobodno izražavanje drugih mišljenja političara, stručnih krugova ili javnosti", napomenuo je Tolkač.

Tolkač je dodao da je stav te zemlje principijelan po pitanju nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova i da Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

"Za Ukrajinu je posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od strane svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica", navodi se u njegovom saopštenju.

On je još jednom pozvao Srbiju, državu kandidata za članstvo u EU, da svoju spoljnu politiku, posebno u pogledu Specijalne vojne operacije Ruske Federacije, uskladi sa stavom Evropske Unije.

Sporno pismo su, između ostalih, potpisali i predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Majkl Rot (SPD) i američki senator i albanski lobista Robert Menendez. Među autorima su i predsednici komiteta za spoljne poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Ono je adresirano na šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija.