Srbija i Balkan

Hodžaj: Video sam francusko-nemački predlog, Kosovo da prihvati

"U pregovaračkom procesu predloga Kosovo i Srbija su ravnopravne i suverene države, što sugeriše da bi uzajamno priznanje moglo biti konačni cilj ovog dokumenta", rekao je poslanik Demokratske partije Kosova
Hodžaj: Video sam francusko-nemački predlog, Kosovo da prihvatiGettyimages.ru © Getty Images / Stringer

Poslanik Demokratske partije Kosova i nekadašnji ministar inostranih poslova u prištinskoj vladi Enver Hodžaj rekao je da je video francusko-nemački predlog za rešenje statusa Kosova i Metohije, i da tzv. Kosovo tom dokumentu treba da kaže "da", javlja Reporteri.

"Po mom mišljenju, Kosovo treba da kaže 'da' dokumentu. Trenutno smo u takvoj političkoj situaciji da je čovek koji može da se dogovori sa Srbijom Aljbin Kurti, građani su mu dali svoje glasove", dodao je Hodžaj.

Hodžaj je potvrdio da francusko-nemački predlog u krajnjoj instanci podrazumeva da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.

"Video sam dokument, od prvog do poslednjeg pasusa. Prvi govori o ravnopravnosti suverenih država i odnosi se na Povelju Ujedinjenih nacija. U pregovaračkom procesu Kosovo i Srbija su ravnopravne i suverene države, što sugeriše da bi uzajamno priznanje moglo biti konačni cilj ovog dokumenta", rekao je on i dodao da o ovom dokumentu treba pregovarati.

Prethodno je i predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca istakao da francusko-nemački predlog nacrta sporazuma Beograda i Prištine predviđa da Srbija faktički prizna nezavisnost Kosova.

"Postoji predlog da se prizna država Kosovo, sve što ona proizvodi, dokumentacija, carina, granice, u međunarodnim odnosima, u spoljnom predstavljanju Kosova, članstvo u međunarodnim organizacijama, sve bi to Srbija prihvatila", izjavio je Konjufca, a preneo je portal "Kosovo onlajn" pozivajući se na pisanje "Reporterija".

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 8. oktobra izjavio da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije, u zamenu za brzo članstvo Srbije u EU.

Francusko-nemački predlog i dalje nije zvanično objavljen u javnosti.

"Albanijan post" je prvi objavio postojanje francusko-nemačkog predloga za rešenje statusa Kosova i Metohije, navodeći da je u pitanju predlog rešenja pitanja KiM koji je predstavljen Beogradu i Prištini sredinom septembra, a koji podrazumeva de fakto prihvatanje tzv. Kosova kao nezavisne države.

Predlog je, navodi albanski portal, u početku bio "fluidan" kako bi se podstakli razgovori, ali je krajem oktobra sastavljen pisani dokument koji je "učvrstio" formulacije i pozicije svih strana.

Evropska komisija podržava francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja i integrisaće ga u dijalog, najavila je u četvrtak predsednica komisije Ursula fon der Lajen.

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji za sutra je zakazana hitna sednica Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić.

image