Srbija i Balkan

Priština udara na MTS: Zabranjuju kompaniju zbog srpskog pasoša, hoće Srbe da odvoje od Srbije

Institucije tzv. Kosova žele da ukinu poslovnicu kompanije MTS d.o.o. u Kosovskoj Mitrovici što bi predstavljalo grubo kršenje zakona i Briselskog sporazuma
Priština udara na MTS: Zabranjuju kompaniju zbog srpskog pasoša, hoće Srbe da odvoje od Srbije© TANJUG/ DOPISNIK KiM/

Odluka Agencije za registrovanje poslovanja u Prištini da ukine poslovnicu kompanije MTS d.o.o. u Kosovskoj Mitrovici, formiranu na osnovu Briselskog sporazuma iz 2015. godine, izazvala je burne reakcije, ali i zabrinutost građana na KiM da bi mogli da ostanu bez usluga tog telekomunikacionog operatera.

Tim povodom uložene su žalbe relevantnim ambasadorima i kancelarijama u Prištini, Beogradu i Briselu, a najavljene su i druge mere. Pomenuta odluka "grubo narušava zakon i Briselski sporazum, u skladu sa kojim je osnovana kompanija MTS d.o.o, koja svoje poslovanje uspešno obavlja na teritoriji Kosova i Metohije skoro deset godina", rekao je za "Politiku" generalni direktor "Telekoma Srbija".

On je naglasio da to preduzeće poštuje sve stranke sporazuma, kao i da su bili neprijatno iznenađeni kada su saznali da problem odjednom predstavlja navodna manjkavost u ličnoj dokumentaciji jednog od rukovodilaca. Naime, prištinske vlasti tvrde da jedan od članova menadžmenta te kompanije ima dokument koji su izdale institucije Republike Srbije, kao i da to predstavlja 'pretnju po javnu bezbednost'".

"Dodatnu banalnost celog slučaja predstavlja i to što je u istom registru priložena i njegova validna lična karta izdata od strane prištinskih institucija", naglasio je Lučić.

Advokat Branko Pavlović smatra da je u ovom slučaju sasvim sigurno reč o protivpravnom aktu, koji za cilj ima to da se Srbi na Kosovu i Metohije izoluju od Srbije, kao i da se među njima stvori atmosfera beznađa. Reč je o preduzeću koje je preregistrovano i osnovano u skladu sa zakonima tzv. Kosova, zbog čega je jasno da je u pitanju pravno nasilje.

"Da je postojao neki problem, to je moralo biti rešeno na početku, kada je firma registrovana, pošto kod svih registracija zbog pravne sigurnosti postoji pretpostavka tačnosti podataka. U uređenim pravnim sistemima se takvi registracioni problemi ne mogu potezati", naglašava on za RT Balkan. I zaista, čitava situacija deluje u najmanju ruku čudno, ali i sumnjivo da su ovakvi navodni problemi potegnuti upravo sada, a ne u bilo kom trenutku u poslednjih osam godina.

Napadi na medije korišćenjem banalnih i proceduralnih razloga koji se karakterišu kao "pretnje po nacionalnu bezbednost" nisu ništa novo za vladu prištinskog premijera Aljbina Kurtija, koji je i pored činjenice da često voli da se hvali kako je njegova vlada "najdemokratskija na Zapadnom Balkanu" na sličan način pokušao da se obračuna i sa opozicionim medijima na albanskom jeziku.

Naime, prištinska regulatorna tela su u junu naprasno najavila da će oduzeti licencu komercijalnoj televizijskoj stanici "Kljan Kosova". Ubrzo je otkriveno da je takva odluka doneta zato što je vlasnik te televizije u Severnoj Makedoniji bio prijavljen kao državljanin Srbije, čija se adresa stanovanja nalazi na teritoriji AP Kosovo i Metohija. To obrazloženje, dakle, neodoljivo podseća na ono koje prištinske vlasti danas koriste u svojim napadima na MTS.

Da Priština za MTS planira isti scenario kao i za "Kljan Kosova" smatra i izvor RT Balkan upućen u pregovore između Beograda i Prištine, koji naglašava da za tako nešto nema nikakvog pravnog osnova, čak ni u njihovom sistemu, pošto je reč o pravnom, a ne fizičkom licu. Naš sagovornik čak ne isključuje mogućnost da su navodno sporni dokumenti namerno ubačeni.

"Oni ne mogu da ukidaju firmu na osnovu fotokopije pasoša, zato možemo da kažemo da je odluka 100 odsto politička, tu nema greške. Oni MTS d.o.o. terorišu već dve godine, od kada je Kurti došao na vlast, i to nije ništa novo", kaže on za RT Balkan i naglašava da ta firma ima rok do 30 dana, koji ističe 3. septembra, da uloži žalbu, što će ona i učiniti.

Naš sagovornik naglašava i da bi prištinske vlasti MTS-u trebalo da daju licencu za obavljanje svojih usluga na celom Kosovu i Metohiji, ali da se taj tender već godinama ne raspisuje, kao i što ne dozvoljavaju ni održavanje tehnike kojom ta firma raspolaže na prostoru južne srpske pokrajine. "Oni na taj način pokušavaju da ukinu MTS na Kosovu i Metohiji", zaključuje on.

Šta dalje?

Kako je naveo Vladimir Lukić, žalbe su već poslate relevantnim telima, ali i stranim ambasadama, od kojih se očekuje da utiču na odluke prištinskih vlasti.

"Čvrsto verujemo u poštovanje zakona i iskreno smo ubeđeni da će pravda i autoriteti međunarodnih institucija pobediti u ovom slučaju, kako bi se izbegle dodatne i nepotrebne eskalacije i kako bismo mi neometano nastavili sa našim poslovanjem i sačuvali egzistenciju naših zaposlenih", rekao je on.

Primer "Kljana Kosova" daje određenu nadu, pošto je sud u Prištini pre nekoliko dana doneo odluku kojom se odobrava nastavak rada te televizije i tako osporava ranije rešenje Vlade "Kosova" da je zatvori. Ipak, reč je o slučaju koji se umnogome razlikuje od onog u kom se nalazi MTS d.o.o. i koji je rešen uz aktivnu ulogu međunarodnog faktora, pa bi trebalo biti oprezan sa takvim poređenjima.

Ono što je izvesno je činjenica da bi potencijalno zatvaranje tog preduzeća imalo izrazito negativne posledice po srpsko stanovništvo na prostoru KiM. Za početak, MTS d.o.o. zapošljava više od 250 ljudi, a od nje zavisi egzistencija oko 1.000 ljudi na prostoru KiM. Takođe, Srbi će biti primorani da koriste usluge operatera "Valja" i "Ipko", kao i da gledaju TV kanale koje im servira Priština, upozorava direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić, dodajući da MTS d.o.o. na prostoru KiM ima više od 80.000 korisnika.

Advokat Branko Pavlović, ipak, smatra da nema previše razloga za brigu, i da će se situacija brzo vratiti u normalu.

"Sve će to brzo proći, pošto Albanci ne mogu da opstanu na tim pozicija na kojima su se našli", objašnjava on.

Da li će tako zaista i biti i da li će se međunarodni faktor zauzeti za prava MTS-a da posluje na prostoru samoproglašene "najdemokratskije države na Balkanu"?

image