Srbija i Balkan

Bez sretenjskog raspusta u novoj školskoj godini

Novim kalendarom rada Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje precizirano je da "u toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust"
Bez sretenjskog raspusta u novoj školskoj godini© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

U predstojećoj školskoj godini 15. i 16. februara praznovaće se Dan državnosti - Sretenje, i ta dva dana i za škole biće neradni, ali ni u jednom školskom kalendaru više se ne pominje - sretenjski raspust. Osim toga, već na prvi pogled uočljiva je razlika u novoj školskoj godini za đake iz Vojvodine nema jesenjeg raspusta, dok je za njihove vršnjake u ostalim krajevima države predviđen jesenji odmor od škole.

Uobičajeno je u praksi da zbog verskih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru đaci u severnoj pokrajini odlaze ranije i na zimski i na prolećni raspust od vršnjaka u ostatku Srbije, a tako će biti i u narednoj školskoj godini, piše "Politika".

Kalendarom rada Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje precizirano je da "u toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust".

Zimski raspust počinje u ponedeljak, 25. decembra 2023. godine, a završava se u petak, 12. januara 2024. Prolećni raspust počinje u četvrtak, 28. marta, a završava se u sredu, trećeg aprila 2024. godine". Školskim kalendarom Ministarstva prosvete predviđeno je da i osnovci i srednjoškolci idu i na jesenji raspust koji "počinje u sredu, 8. novembra, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine".

Isplanirano je da zimski raspust za osnovce počne u ponedeljak, prvog januara, a za srednjoškolce u sredu, trećeg januara, i da se za sve učenike završi istovremeno, u petak, 19. januara 2024. godine. Prolećni raspust počinje u ponedeljak 29. aprila, i trajaće do ponedeljka, šestog maja 2024. godine.

Nastavni deo školske godine za sve učenike, osnovce i srednjoškolce, završava se istovremeno na državnom nivou. Za osmake poslednji dan nastave biće petak 31. maj 2024. godine, a za đake od prvog do sedmog razreda petak, 14. jun. Srednjoškolci koji nisu maturanti nastavu će u novoj školskoj godini pohađati do petka, 21. juna. Gotovo mesec dana pre toga drugo polugodište, ali i školovanje u školskim klupama, biće završeno za maturante gimnazija, u petak, 24. maja.

Za učenike završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih obrazovnih profila srednjih škola poslednji časovi u novoj školskoj godini biće održani, kao i za osmake, u petak 31. maja.

Trodnevnu proveru znanja za kraj osnovnog obrazovanja i upis u srednje škole - završni ispit - osmaci će polagati u ponedeljak 17, utorak 18. i sredu 19. juna 2024. godine, precizirano je školskim kalendarom. 

Planirano je da se 22. i 23. marta održi proba male mature kao verna simulacija testiranja u svim osmoletkama i vid pripreme za najvažniji i jedini ispit koji se sprovodi na nacionalnom nivou u osnovnom obrazovanju.

Uvođenje opšte, umetničke i stručne državne mature odloženo je do juna 2026. godine, što znači da će se u junu 2024. godine za kraj srednjoškolskog obrazovanja polagati dosadašnji maturski ispiti. 

image