Srbija i Balkan

Kurti zahvalan Zapadu na podršci, naročito srećan zbog potpisa Ukrajine

Ova vrsta podrške jača posvećenost "Kosova" potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu, posvećenost demokratiji i veru u zakonitost i ustavnost, kaže premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti zahvalan Zapadu na podršci, naročito srećan zbog potpisa Ukrajine© Omer Messinger/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da je pismo 56 parlamentaraca upućeno SAD, EU i Velikoj Britaniji, u kome se zahteva da se promeni politika prema Beogradu, pozitivan iskorak za tzv. Kosovo, ističući da je naročito značajno to što je Ukrajina jedna od zemalja potpisnica, prenosi "Gazeta ekspres".

"Ove nedelje došlo je do pozitivnog pomaka za Kosovo na međunarodnom planu. Pismom upućenom državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i ministru spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsu Kleverliju, preko 50 poslanika, 10 predsednika parlamentarnih spoljnopolitičkih odbora 16 zemalja, uključujući i Ukrajinu, izrazilo je podršku 'Kosovu' i pozvalo na oštriji pristup prema Srbiji i ukazalo na opasnost koju njeno delovanje predstavlja za bezbednost našeg regiona", rekao je Kurti na sednici Vlade "Kosova".

On je zahvalio svim potpisnicima pisma i naglasio da ova vrsta podrške jača "posvećenost 'Kosova' potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, posvećenost demokratiji i veru u zakonitost i ustavnost".

Inače, u pismu političara zapadnih zemalja, koje je objavila britanska poslanica Ališa Kerns, navodi se da Zapad ima "mek" pristup prema Beogradu.

"'Kosovo' se suočilo sa značajnim posledicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u svoje kancelarije na Severu. 'Kosovo' bi trebalo da koordinira sa Kforom u budućnosti kako bi sprečilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeha da bude pozvana na odgovornost za napade na Kfor naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih žarišta", navodi se, između ostalog, u pismu. 

image