Srbija i Balkan

Evroparlamentarac: Srbija treba da donese jasnu odluku o Evropi, umesto prijateljstva sa Rusijom

"Sve što tražimo je uravnoteženiji i proporcionalniji pristup", rekao je Tejs Rojten
Evroparlamentarac: Srbija treba da donese jasnu odluku o Evropi, umesto prijateljstva sa RusijomGetty © Christian Ernhede / Stringer

Ne možemo više sebi da priuštimo greške na Zapadnom Balkanu, rekao je holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tejs Rojten, jedan od potpisnika poziva diplomatskom vrhu SAD, Velike Britanije i Evropske unije (EU) na promenu pristupa Zapada.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Rojten, koji je i član Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, prokomentarisao je poziv desetina poslanika američkog, britanskog i evropskog bloka za novi pristup Zapada "Kosovu" i Srbiji, jer, po njihovom mišljenju, sadašnje politike ne funkcionišu.

Na pitanje kako komentariše nedavni poziv američkih i evropskih poslanika visokim diplomatama Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije da promene pristup "Kosovu" i Srbiji on je rekao da je izuzetno zadovoljan ovom inicijativom, jer ne samo da je to transatlantski poziv - od poslanika iz više od 13 različitih zemalja, iniciran iz Sjedinjenih Država, Britanije i Nemačke, već je to i vrlo jasan i jednostavan zahtev.

"Sve što tražimo je uravnoteženiji i proporcionalniji pristup. Tražimo dve stvari: povratak pregovorima o normalizaciji i stabilizaciju regiona - jasnim i koordinisanim pristupom, a ne kao što smo videli poslednjih meseci", istakao je on.

Kako ističe, pre svega mora se stati na kraj sadašnjem pristupu, a to se uglavnom tiče mekšeg pristupa prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji, po njegovom mišljenju, utiče ne samo na pitanja Bosne i Hercegovine, podržavajući predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, nego je i prepreka napredovanju na putu normalizacije odnosa "Kosova" i Srbije, što je preko potrebno.

"Drugo, moramo da budemo vrlo jasni o tome šta tražimo od partnera u celom regionu. I posebno EU mora da shvati da je stabilnost ovog regiona ključna za stabilnost celog kontinenta. Ne možemo da priuštimo više grešaka i ono što predlažemo kao poslanici je preventivna diplomatija", kaže Rojten.

Kako objašnjava, potreban je plan B, naravno, "ne da bismo se borili, već da bi nam prioriteti bili jasni".

To znači, kaže, pojačanje Eufora u Bosni i Hercegovini, pojačanje Kfora na KiM, ako je potrebno, posebno u slučajevima kao što su napadi na njih, da bi imali, dodaje, jasan i nedvosmislen odgovor međunarodne zajednice.

Na pitanje, hoće li preventivna diplomatija, koja se nije često pominjala u prošlosti, biti put napred, Rojten kaže da je to diplomatija u okviru šireg pristupa, koja ne samo da garantuje stabilnost kroz međunarodno prisustvo u regionu, već znači i odgovor na krize svaki put kada se pojave.

"Svaki put kada neko u regionu podriva stabilnost i put ka integracijama, mora doći do reakcije", ističe on.

Govoreći o komentaru poslanice Ališe Kerns da je retkost da se toliko poslanika okupilo da izrazi zabrinutost zbog nedavnih dešavanja na "Kosovu" i u Srbiji, Rojtens je rekao da to pokazuje da su mnogi poslanici u mnogo država svesni "da smo u ključnom trenutku i da ne možemo ovo pitanje ostaviti nakon letnjih praznika", te se stvari sada dešavaju i to pokazuje da "želimo da diplomatski vrh deluje i da postoji koordinacija među njima".

Moraju da se donesu teške odluke

Na pitanje koja su prva tri koraka, Rojten odgovara - odustajanje od samozadovoljnosti i blagog pristupa, kao i način razmišljanja da se ne reaguje jasno na prošle sporazume.

"Svaki put moramo reagovati. Drugo, treba da postoji koordinacija, za razliku od poslednjih meseci kada smo viđali različite tonove i stavove o situaciji između 'Kosova' i Srbije i dešavanjima u BiH. Treće, moramo biti odlučniji u pogledu toga šta je put napred. To znači da države moraju donositi teške odluke. Srbija treba da donese jasnu odluku o Evropi, umesto toplog prijateljstva sa Rusijom", naglasio je on.

Naglašava da to znači da i političari u BiH treba da postave prioritete koji su neophodni za integraciju u evropsku porodicu.

"Bio sam vrlo kritičan prema komesaru za proširenje EU, on je iz Mađarske, Oliveru Varhelju, ali i cela EU treba da smisli ambiciozniji plan za uključivanje regiona. To se neće dogoditi preko noći, čak ni za godinu dana, ali mora imati jasan cilj za skoru budućnost. Stvari se moraju dogoditi u ovoj deceniji i moraju se dogoditi brzo", naglašava on.

Stvaranje zabune

Na pitanje na koga misli kada pominje različite tonove, Rojten kaže da misli na različite predstavnike, različite ambasadore u pojedinim zemljama, koji su ponekad podržavali različite stavove, a ponekad stvarali zabunu.

"Da navedem primer, bilo mi je veoma čudno, iako imam u vidu tenzije, da su SAD obustavile vojne vežbe sa Kosovom, ali nedelju dana kasnije izvele su vežbe sa srpskom vojskom. Čak i dale odgovore koji nisu uvek bili usklađeni, kada je reč o kidnapovanju trojice kosovskih policajaca na teritoriji Srbije. Mislim da su Sjedinjene Države odreagovale odlučnije od EU. Tako nešto stvara konfuziju, pa je važno imati koordinaciju", istakao je.

Kaže da od zvaničnika kojima je poslao pismo očekuje brz i koordinisan odgovor, jer je to prilično jedinstvena inicijativa.

"Nismo se slučajno obratili trima stranama, EU, Sjedinjenim Državama i Velikoj Bitaniji i očekujemo novu politiku za region", rekao je Rojten.

Potpisnici 'nisu neprijatelj Srbije'

Na pitanje zašto EU ne ukida sankcije "Kosovu" Rojten kaže da je bio vrlo kritičan prema tome na nekoliko sastanaka u Evropskom parlamentu.

Smatra da je, na osnovu zahteva EU, od 3. juna, "Kosovo" pokazalo spremnost da sprovede sve tačke.

"Sada je problem što imamo situaciju u korist predsednika Vučića, jer on sada može da se povuče i nastavi svoju igru koja nije usmerena na napredak, već na to da situacija ostane nestabilna. Dve stvari se moraju dogoditi: prvo povratak dijaloga, a zatim se obe zemlje moraju fokusirati na svoje izbore pristupa evropskim integracijama", kaže Rojten za RSE.

"Čujem dosta kritika da je grupa potpisnica neprijatelj Srbije. Ovo uopšte nije tačno. Nema ništa bolje za region nego da Srbija izabere evropsku budućnost. Ovo je nešto najbolje što se može dogoditi EU i regionu. Nismo neprijatelji, ali želimo jasnu promenu politike, koja bi trebalo da bude uravnotežena i proporcionalna", zaključio je on.

image